header.home link

Directeur REO Veiling ontslagen terwijl fusievoorbereidingen met Hoogstraten volop lopen

REO Veiling heeft algemeen directeur Paul Demyttenaere ontslagen. “De persoon paste niet meer bij de functie”, stelt Rita Demaré, voorzitter van de veiling. Voor de tuinders en REO-coöperanten komt het ontslag van Demyttenaere als een donderslag bij heldere hemel. Demyttenaere bekleedde de functie van directeur de voorbije 14 jaar. Het ontslag zou niets te maken hebben met de mogelijke fusie met veiling Hoogstraten, waarvan de voorbereidingen in volle gang zijn. Eind dit jaar krijgen de coöperanten daar het laatste woord over.

2 juni 2022  – Laatste update 2 juni 2022 17:42
Lees meer over:

Het ontslag op staande voet van Paul Demyttenaere als algemeen directeur van de REO Veiling Roeselare kwam voor veel leden als een grote verrassing. Zij werden woensdag door het bestuur van de veiling door een mailing op de hoogte gebracht. “De persoon past niet meer bij de functie. Zijn taken zullen worden waargenomen door het managementteam”, veel meer details stonden er niet in het schrijven.

Demyttenaere leidde de groenten- en fruitveiling met zo’n 800 aangesloten telers de afgelopen 14 jaar. De voorbije jaren werden nog goede resultaten behaald. Zo werd er vorig jaar een recordomzet geboekt van 185 miljoen euro. Demyttenaere waarschuwde op het einde van vorig jaar wel dat er moeilijkere tijden in aantocht waren met verschillende uitdagingen. De groente- en fruitteelt, vooral de serreteelt, wordt geconfronteerd met sterk gestegen grondstofkosten terwijl de krapte op de arbeidsmarkt al langer een probleem vormt.

Fusie op til tussen veilingen Roeselare en Hoogstraten?
Uitgelicht
De REO Veiling uit Roeselare en Coöperatie Hoogstraten gaan spreken over een fusie. Dat hebben de tuinbouwveilingen aangekondigd in een persbericht. “Twee gezonde, lokaal vera...
3 februari 2022 Lees meer

"De persoon paste niet meer bij de functie”, bevestigt Rita Demaré, voorzitter van REO Veiling, telefonisch aan VILT. “De functie is de voorbije jaren behoorlijk veranderd”, verklaart zij waarom de mismatch tussen persoon en job pas na 14 jaar duidelijk werd. Meer details wil Demaré er niet over kwijt. Wel vertelt zij nog dat het ontslag niets te maken heeft met de mogelijke fusie met Coöperatie Hoogstraten. Begin dit jaar is een plan van fusie voorgesteld aan de raad van bestuur van de veilingen waarna deze groen licht gaven om de plannen verder uit te werken.

Fusievoorbereiding in volle gang

Demaré, die tijdens het interview net onderweg is van Roeselare naar Hoogstraten, vertelt nog dat de fusieplannen in volle vaart voorbereid worden. “We willen voor het einde van het jaar een plan voorleggen op de ledenvergadering waarna de leden van beide veilingen hun oordeel kunnen vellen.” Volgens REO-voorzitter brengt de fusie veel voordelen met zich mee. “Samen staan we sterker en hebben we bijvoorbeeld een afzetgebied van Scandinavië tot Spanje. Ook op gebied van de implementatie van nieuwe IT-systemen brengt de fusie veel schaalvoordelen met zich mee.”

Volgens Demaré is het aanbod van beide veilingen zeer complementair waardoor de marktpositie verder versterkt zou kunnen worden. Vrees dat kleinere telers of producenten van niche producten verzwolgen worden door de massa, is volgens haar ongegrond. “Je kunt ook het omgekeerde beweren: doordat ons aanbod breder wordt, ben je een interessantere partij voor afnemers. Ze komen bijvoorbeeld tomaten laden, maar kunnen de vrachtwagen met andere producten opvullen.”

Als de leden het fusieplan goedkeuren, zou de gedeelde veiling vanaf 1 januari 2023 al een feit worden. Over de verdeling van de posities bestaat nog geen duidelijkheid. Dat Paul Demyttenaere niet meer meedingt om de rol van algemeen directeur van de fusieveiling staat na zijn ontslag wel als een paal boven water.

Bron: Eigen berichtgeving / Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek