Dikkere tomaten kweken met minder energie

Proefcentrum Hoogstraten heeft al vier jaar een passieve serre in gebruik. De nadruk ligt op energiebesparing door middel van een innovatieve temperatuurregelaar en het opslaan van warmte opslaan voor koudere periodes. De tomatenplanten in de passieve serre dragen meer trossen bij een hoger vruchtgewicht.
14 mei 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

Proefcentrum Hoogstraten heeft al vier jaar een passieve serre in gebruik. De nadruk ligt op energiebesparing door middel van een innovatieve temperatuurregelaar. De installatie kan ook warmte opslaan om ze later te gebruiken tijdens koudere periodes. De tomatenplanten in de passieve serre dragen meer trossen bij een hoger vruchtgewicht. Zodra de resultaten van de proefserre optimaal zijn, wordt de installatie bij tuinbouwers in de praktijk gebracht.

Het Proefcentrum Hoogstraten speelt samen met Veiling Hoogstraten en de afdelingen Land- en Tuinbouw van het Vrij Instituut voor Technisch Onderwijs in Hoogstraten een belangrijke rol in de uitbouw van de tuinbouwsector in de Noorderkempen. Er wordt wetenschappelijk en praktijkgericht onderzoek gedaan naar de teelt van aardbei, paprika en tomaat.

Al vier jaar heeft het proefcentrum, in samenwerking met het VITO, de passieve serre in gebruik. Vandaag worden er tomaten geteeld.  Het innovatieve middel om tot energiebesparing te komen, is de temperatuurregelaar buiten de serre. Het is een luchtbehandelingsinstallatie die de lucht in de kas permanent afzuigt.

"Op die manier kunnen we de lucht in de serre volledig controleren", legt verantwoordelijke Baets uit. "Is de lucht op temperatuur? Is er voldoende vochtigheid? Afhankelijk daarvan voegen we meer koelte of warmte toe. De lucht komt ideaal uit de installatie en wordt dan opnieuw de serre ingeblazen".

De installatie kan ook warmte opslaan om ze later te gebruiken tijdens koudere periodes. "Een bijkomend voordeel is dat we het CO2-gehalte in de serre kunnen beheren", zegt Baets. "We voegen enkel stikstof toe wanneer de planten die nodig hebben. Zo wordt de CO2-uitstoot beperkt en realiseren we een zeer duurzaam en ecologisch systeem" .

Hoewel de nadruk op energiebesparing lag, profiteren ook de tomatenplanten van de nieuwe klimaatomstandigheden in de serre. "We merken dat een tomatenplant in deze serre meer trossen draagt", zegt Baets. "Ook het vruchtgewicht is groter. Bovendien hebben de planten minder ruimte nodig waardoor we er meer in de kas kunnen zetten. Met minder energie brengen we dus meer en dikkere tomaten groot. Op die manier realiseren we een productieverhoging van 10 tot 15%" .

Zodra de resultaten van de proefserre optimaal zijn, wordt de installatie bij tuinbouwers in de praktijk gebracht. "De energiefactuur is nog steeds de belangrijkste kostenfactor voor een tuinbouwer en dat zal nog lang zo blijven", zegt Baets. "Als een tuinder niet mee-evolueert met nieuwe energiesystemen, blijft hij geen tuinder. De druk om de energiekosten te beperken, is dus erg hoog. Daarom is de productieverhoging die hij met dit systeem kan realiseren erg belangrijk. Wat hij meer gaat verdienen met zijn tomaten, kan hij gebruiken om te investeren in alternatieve energiesystemen”.
 

Bron: Gazet van Antwerpen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek