nieuws

DGZ wil met enquête meer inzicht krijgen in impact blauwtong

nieuws

Het blauwtongvirus slaat bijzonder hard toe en is ondertussen op 3.586 plaatsen vastgesteld in het hele land. Ruim 23.000 schapen en 36.000 runderen zijn eraan overleden. Om de impact van de ziekte beter in beeld te krijgen, heeft Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) een enquête gelanceerd naar veehouders. “Hun input is van groot belang om inzicht te krijgen in de impact ervan op de sector en om de juiste strategie te bepalen voor het seizoen 2025”, klinkt het.

26 september 2024 Griet Lemaire
blauwtongdodeschapen-federationsdeseleveursdemoutonsdesardennes

Sinds eind juli is het blauwtongvirus in opmars in ons land. In augustus liep het aantal haarden zelfs zo fors op dat Rendac de ophaling van de dode dieren nauwelijks kon bijbenen. Uit de cijfers die het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) donderdag vrijgaf, blijkt dat de kaap van 3.500 uitbraken overschreden is. Maar volgens het FAVV is het ergste achter de rug, ook al zijn de cijfers een onderschatting: sinds 12 september is het voor veehouders namelijk niet langer verplicht om via hun dierenarts een verdacht geval te melden bij het FAVV. "Het virus is in heel het land aanwezig, daarom willen we met deze maatregel de administratieve kosten en lasten beperken", klinkt het bij Hélène Bonte, woordvoerder van het FAVV.

Niettemin klinkt de roep naar compensaties van de financiële verliezen steeds luider. Niet alleen zijn er al meer dan 23.000 schapen en 36.000 koeien gestorven door het virus, ook de productieverliezen door bijvoorbeeld een lagere melkgift en abortussen, zijn bijzonder groot.

In Wallonië kwamen tientallen landbouwers eerder deze week nog op straat om de impact van blauwtong aan te klagen. Een delegatie werd ontvangen door de Waalse minister-president Adrien Dolimont (MR) en de Waalse minister van Landbouw Anne-Catherine Dalcq (MR). Zij vroegen dat de vaccins en screenings volledig worden terugbetaald, met terugwerkende kracht. Deze maatregel bestaat al in Frankrijk. Volgens de landbouwers zou het gaan om een totale kost van zeven miljoen euro, verdeeld over 1.600 getroffen veehouders.

In Vlaanderen wil Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) ook proberen om meer inzicht te krijgen in de verspreiding van de ziekte en het ziekteverloop. Daarom verstuurde het een persoonlijke mailing naar maar liefst 30.000 rundvee-, schapen- en geitenhouders met een enquête. “Hiermee willen we meer inzicht krijgen in het ziektebeeld, de symptomen, de vaccinaties, de sterftegraad en het eventuele herstel”, zegt DGZ.

De input van de veehouders is volgens de dierengezondheidsorganisatie van groot belang om de impact op de sector beter te begrijpen en om de verschillen tussen bedrijven in kaart te brengen. “Op die manier kunnen de resultaten ons ook helpen om gefundeerde beslissingen te nemen en de juiste strategie te bepalen voor het komende seizoen. Hoe meer veehouders de enquête invullen, hoe zinvoller onze conclusies zullen zijn”, doet DGZ een oproep naar alle veehouders om de vragenlijst in te vullen.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek