Deze winter wel weer Vlaamse tomaten in de supermarkten

Door een normalisering van de energieprijzen zullen er deze winter weer volop Vlaamse tomaten in de supermarkt liggen. Waar serretelers vorig jaar hun lampen uitlieten, wordt er deze winter weer volop belicht. Behalve de energieprijzen speelt ook de concurrentie uit Spanje en Marokko mee. “Retail en groothandel in binnen- en buitenland wil productzekerheid en dit is afgelopen winter, en ook deze winter, moeilijk in te vullen vanuit het zuiden”, klinkt het bij coöperatie Hoogstraten.

20 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 20 december 2023 21:24 Jerom Rozendaal
Lees meer over:

Door de torenhoge energieprijzen hebben Vlaamse serretelers vorige winter massaal hun lampen uitgelaten waardoor er in de koude maanden nauwelijks productie was. Bij Coöperatie Hoogstraten durfde niet één teler het aan om zijn lampen te ontsteken, bij BelOrta waren er drie tomatentelers die met zo’n zes hectare belichte teelt de winter ingingen. “Met de torenhoge gasprijzen van toen was het risico te groot en retailers wilden onvoldoende concessies doen in de prijsonderhandelingen”, vertelt Sabine Devreese, manager divisie groenten bij BelOrta.

Het gevolg hiervan was dat de veiling in de maanden januari en februari nauwelijks tomaten (en komkommers) beschikbaar had. Dit jaar zal anders zijn, stelt Devreese. “Doordat de energieprijzen weer ietwat genormaliseerd zijn, durven telers het weer aan.” Zij schat dat 90 procent van het belichte areaal weer benut wordt.

Traditioneel loopt de winterteelt van half december tot begin juni, maar sinds de energiecrisis zien de veilingen meer spreidingen in de plantdata en teeltstrategie. Zo wordt er in de mate van het mogelijke meer of minder belicht als de energieprijzen hoog of laag liggen. De nieuwe teeltstrategieën zijn volgens Devreese één van de verworvenheden van de energiecrisis. “Telers zijn bewuster bezig met energie. Velen hebben geïnvesteerd in LED-verlichting of hebben andere energiebesparende maatregelen genomen.”

Stabiele kwaliteit van hoog niveau

Naast de klassieke teelt wintertomaten zijn er ook de herfstteelten. Het gaat hier over komkommertelers die na hun komkommerteelt nog een rondje tomaten zetten en tot januari productie hebben. Het aantal belichte komkommertelers is in Vlaanderen beperkt tot maar één bedrijf. “Dat bedrijf had vorig jaar geen belichte teelt van komkommers, maar is nu weer gestart”, aldus Devreese die aangeeft dat deze teelt deels op contract met een Belgische retailer gebeurt. Door de goedkopere energieprijzen slaagde de teler er dit jaar wel in prijsafspraken te maken. Ook de hoge kwaliteit van de Vlaamse komkommers speelde hierbij mee, aldus Devreese.

Vorige winter waren de Vlaamse retailers grotendeels afhankelijk van geïmporteerde tomaten en komkommers, veelal uit Spanje en Marokko. Doordat hier niet geteeld wordt in glazen serres en het weer een grotere invloed heeft, is de kwaliteit wisselvalliger. Deze ervaring is volgens Jan Engelen, marketing manager van Coöperatief Hoogstraten, zelfs de belangrijkste reden dat de belichte teelt in Noord-Europa en Vlaanderen weer aantrekt. “Retail en groothandel in binnen- en buitenland willen productzekerheid en dit is afgelopen winter, en ook deze winter, moeilijk in te vullen vanuit het Zuiden.” Dat heeft volgens hem onder andere te maken met klimaat, virusdruk en logistiek.

Belichte aardbeien terug op oude niveau

Waar vorig jaar geen enkele teler van Coöperatie Hoogstraten een klassieke belichte teelt voerde, bedraagt het belichte areaal tomaten momenteel 90 procent. “Maar daarmee zitten we nog niet volledig op het niveau van winter 2021-2022”, stelt Engelen. De marketing manager van de Hoogstraatse veiling ziet dat er een verschuiving heeft plaatsgevonden binnen de tomatenteelt naar trostomaten. “Deze zijn moeilijker te telen in het Zuiden”, verklaart hij.

Waar het belichte areaal nog niet volledig benut wordt in de tomatenteelt, is dat dat in de aardbeienteelt wel het geval. Terwijl het belichte areaal vorige winter op 1,5 hectare lag, bedraagt dat nu 11,5 hectare en wordt de belichtingsgraad van 2021-2022 behaald. Hier is de Sonatra het belangrijkste ras, bemerkt Engelen. “Deze scoort door zijn smaak en sappigheid opmerkelijk beter bij groothandel, foodservice en het hogere segment binnen de retail dan de zuidelijke types.”

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek