header.home link

Departement Landbouw en Visserij bekroond met Agoria eGov Award voor Innovatie 2020

4 december 2020

Het Departement Landbouw en Visserij heeft de Agoria eGov Award voor Innovatie 2020 gewonnen voor zijn project rond het gebruik van geodata en artificiële intelligentie (AI) voor gewasherkenning en automatische interpretatie van luchtfoto's. De erkenning van deze innovatie als een topprestatie is een hart onder de riem voor de organisatie die aanzet tot nog meer innovatie in de toekomst.

Lees meer over:

Donderdagmiddag organiseerde Agoria, de federatie van de technologische industrie, de zeventiende editie van de Agoria eGov Award. Met deze awards zet de federatie de meest verdienstelijke informatiseringsprojecten van alle overheidsdiensten in de bloemetjes. In de categorie Innovatie nam het departement het op tegen Sciensano (app Coronalert) en de stad Gent (Cities Net, AI for Cities ans Citizens). De app Coronalert van Sciensano ging uiteindelijk lopen met de hoofdprijs ‘Beste eGov project’.

AI in de landbouw

In het project van het departement worden geodata en artificiële intelligentie (AI) gebruikt om vormen van en activiteiten op landbouwpercelen op te volgen. Gewasherkenning is hierbij een belangrijk onderdeel. Per perceel worden met satellietgegevens groeicurves van het gewas bepaald om het gewas te kunnen herkennen. “Ook de advisering aan en de begeleiding van de landbouwer op basis van deze curves rond bijvoorbeeld inzaai- of aanhouddatum staat op de planning van het departement”, legt woordvoerder Nele Vanslembrouck uit. “Bovendien toont het project aan dat het lezen van de luchtfoto’s met behulp van artificiële intelligentie een encyclopedie aan potentieel heeft waarvan de landbouwer de volgende jaren ook nog de vruchten zal plukken.”

Het is onze taak om innovatieve landbouwers te ondersteunen en enthousiast te maken om aan de slag te gaan met nieuwe technologieën

Patricia De Clercq - Secretaris-generaal Departement Landbouw en Visserij

Patricia De Clercq, secretaris-generaal Departement Landbouw en Visserij, is tevreden met de award. “De Vlaamse land- en tuinbouw is erg kennisgedreven en innovatief. Dat vooruitstrevend karakter moeten we behouden”, zegt ze. “Ik zie het als onze taak om innovatieve landbouwers te ondersteunen en enthousiast te maken om aan de slag te gaan met nieuwe technologieën. Als departement nemen we daarin graag het voortouw.”

Ook Landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) benadrukt het belang van innovatie in de landbouw. “Innovatie zorgt voor economische groei en voor het behoud van onze concurrentiepositie. Ook de overheid kan hierin een rol spelen, door innovatie te stimuleren en door zelf het goede voorbeeld te geven. Ik ben dan ook verheugd dat het Departement Landbouw en Visserij voluit deze kaart trekt.”


Meer info over de andere winnende projecten vind je op de website van Agoria.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek