Demir maakt ontbossen duurder met verhoogde bosbehoudsbijdrage

De Vlaamse regering wil de bosbehoudsbijdrage optrekken van 4,22 naar 5,60 euro per vierkante meter. Deze bijdrage is de vergoeding die men dient te betalen bij ontbossing. Met deze vergoeding wordt elders nieuw bos aangeplant. Door de tarieven te verhogen, moet een volwaardige boscompensatie beter worden gegarandeerd, zo klinkt het. Demir rekent ook dat de duurdere compensatieprijs een “afremmend effect” zal hebben bij wie wil ontbossen.

9 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 9 oktober 2023 17:15
Lees meer over:

Vlaanderen formuleerde in het bosuitbreidingsplan de ambitie om tegen 2024 4.000 hectare extra bos te realiseren. Maar het is ook belangrijk om de bestaande bossen te beschermen. Het bosareaal ging er de laatste decennia, ondanks het verbod op ontbossing, op achteruit.

Ontbossen is in principe verboden, maar er zijn afwijkingen voorzien. Wie volgens deze afwijking dan toch de toelating krijgt om te ontbossen, moet de gevelde bomen compenseren. Dat gebeurt ofwel door een boscompensatie ‘in natura’ te realiseren, ofwel door de voorgenoemde bijdrage te betalen. De Vlaamse overheid gebruikt de geïnde gelden om het bosareaal uit te breiden.

Vlaams Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) had al aangekondigd dat ze de bosbehoudsbijdrage zou optrekken. Een besluit daarover heeft nu ook groen licht gekregen van de Vlaamse regering. De hogere financiële compensatie houdt meer rekening met de stijgende grondprijzen van de voorbije jaren.

Het goedgekeurde besluit gaat nu voor advies naar de Minaraad, de Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen.

Waarom we beter geen bomen planten
Uitgelicht
Willen we de natuur erop vooruit helpen, dan doen we er goed aan om zoveel mogelijk bomen te planten. Of toch niet? Ecologisch tuinaannemer Sammy Deburggraeve waarschuwt voor...
11 september 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek