Demir geeft fiat om vanggewassen later in te zaaien

nieuws

De uiterste inzaaidatum van vanggewassen wordt verlengd. Vanggewassen na groenten of uien kunnen ingezaaid worden tot 15 oktober, na maïs en aardappelen schuift de uiterste deadline op tot 31 oktober. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) beslist. “Door het natte voorjaar konden die teelten pas later geplant worden en ligt het zwaartepunt van de oogst na de uiterste inzaaidata zoals opgenomen in de wetgeving”, klinkt het.

10 september 2024 VILT-redactie
Lees meer over:

Heel wat uien, pompoenen maar ook kolen en andere groenten zijn pas later geplant en zullen dus pas later geoogst worden. Groenten kennen sowieso al gespreide plantschema’s, maar dit jaar is een groter deel later geplant, motiveert VLM. De verlenging van de inzaaiperiode van vanggewassen van 15 september naar 15 oktober gelden voor uien en alle groenten van groep I, groep II en groep III.

Hetzelfde geldt voor aardappelen en maïs. Op basis van gegevens van de proefcentra blijkt dat de voedingswaarde van maïs nog maar op 22 procent zit, terwijl minstens 33 procent nodig is om voldoende voedingswaarde te hebben voor het rundvee. De oogstpiek voor maïs wordt dan ook pas verwacht in de periode van 10 tot 25 oktober. De late aardappelen hebben gemiddeld een groeiachterstand van 24 dagen. Het inzaaien van een vanggewas voor 15 oktober is ook voor dat gewas daarom onhaalbaar en daarom volgt er twee weken uitstel.

De verplichte inzaai van vanggewassen in de gebiedstypes 2 en 3 is één van de gebiedsgerichte maatregelen om de waterkwaliteit in die gebiedstypes te verbeteren. Ze nemen een deel van de reststikstof op die achterblijft in de bodem na de oogst en zijn dus een goede landbouwpraktijk. “Daarom roepen we landbouwers op om, als de omstandigheden het toelaten, de vanggewassen zo snel mogelijk in te zaaien zodat ze zoveel mogelijk stikstof kunnen opnemen”, laat Demir nog weten. “Hoe vroeger dat bovendien gebeurt, hoe beter ook voor de bodemstructuur.” ​Om te kunnen meetellen voor de vanggewasverplichting, moeten vanggewassen correct aangegeven zijn in de verzamelaanvraag. Dat kan nog tot uiterlijk 31 oktober.

Landbouwers die hun doelareaal niet met vanggewassen maar met een equivalente maatregel willen realiseren, kunnen nog kiezen voor de equivalente maatregel ‘wintergranen of wintervlas na een nitraatgevoelige hoofdteelt’ of 'afvoer oogstresten'. Die kunnen nog aangevraagd worden tot 31 oktober en zijn een waardig alternatief voor de vanggewassen. “Equivalente maatregelen dragen net zoals vanggewassen bij aan een betere water- en bodemkwaliteit”, aldus VLM. ​

Er is wel een uitzondering voorzien voor landbouwers die hun akkerbouwpercelen nog na het oogsten van een niet-nitraatgevoelige hoofdteelt bemest hebben met type 2 meststoffen (tot uiterlijk 31 augustus). “Voor hen blijven de voorwaarden van de uitrijregeling van toepassing. In die situatie moet het vanggewas toch uiterst 15 september ingezaaid worden”, stelt VLM nog. ​

"Zal niet volstaan voor alle regio's"

Thomas Truyen, marketing- en communicatiemanager bij zaaizaadbedrijf Limagrain, noemt de beslissing van de minister "een stap in de goede richting". "Toch zal dit niet voor alle regio's een oplossing bieden", stelt hij. "Volgens onze online tool voor oogsttijdstipbepaling bij maïs zal ruim een derde van de kuilmaïspercelen niet oogstrijp zijn voor 1 november. Bovendien hebben de recente koude dagen de afrijping doen stilvallen."

In bepaalde regio's is de situatie volgens hem nog ernstiger. Hij verwijst daarbij naar de regio Ravels, Arendonk en Retie waar er voor half juni quasi geen maïs kon worden gezaaid. "De verwachting is dat deze maïs niet voor 10 november gehakseld kan worden bij een goede kwaliteit", meent Truyen.

Voor de korrelmaïs wordt het nog moeilijker. "Om korrelmaïs aan een aanvaardbaar vochtgehalte te kunnen oogsten is er nog meer afrijping nodig. We zien vandaag al dat heel wat korrelmaïstelers hun velden te koop aanbieden aan veehouders om als kuilmaïs te dienen", aldus Thomas Truyen.

Uitrijregeling mest wordt niet verlengd: “Niet klimaatrobuust en achterhaald”
Uitgelicht
De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) gaat niet in op de vraag van de landbouworganisaties om de uitrijregeling te verlengen. Volgens het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) is de eind...
12 augustus 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek