De Watergroep onder verscherpt toezicht na normoverschrijding gewasbeschermingsmiddelen

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) plaatst drinkwatermaatschappij De Watergroep onder verscherpt toezicht. Een normoverschrijding van gewasbeschermingsmiddelen in West-Vlaanderen bleef zonder gevolg en werd niet tijdig gemeld aan de overheid. Er worden geen gezondheidseffecten verwacht bij langdurige blootstelling.

14 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 15 december 2023 9:54
Lees meer over:

De Watergroep wordt onder verscherpt toezicht gehouden na het ontdekken van verkeerde rapportagecijfers in de periode tussen mei 2022 en november 2023, waarbij door menselijk falen een normenoverschrijding van een gewasbeschermingsmiddel voorbij is gegaan aan de Watergroep. Hierdoor heeft de drinkwatermaatschappij volgens minister Demir niet tijdig en adequaat gehandeld. Het zou gaan over een overschrijding in het het gebied Blankaart/Gavers/Zillebeke. Hoewel Departement Zorg in een advies liet weten dat de situatie niet zorgwekkend is op vlak van gezondheid, had de raad van bestuur en de regeringscommissaris ingelicht moeten zijn.

Naast het verscherpt toezicht, wordt ook een audit gestart om het proces door te lichten waar er fouten zijn opgetreden tijdens de rapportage, alsook om na te gaan of de inmiddels ondernomen actie volstaat. Ook bij de andere drinkwaterbedrijven zullen bijkomende verificaties van gerapporteerde cijfers gebeuren. Ten slotte plant minister Demir nog een gesprek met de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) over haar toezichtsrol.

De oorzaak van de waterverontreiniging ligt wellicht in gebruik van een gewasbeschermingsmiddel met als werkzame stof 1,2,3-triazool in de regio. Triazool kan gebruikt worden om aardappelen of suikerbieten te beschermen tegen schimmels. Dit voorval toont volgens minister Demir aan “dat het verder minimaliseren van gewasbeschermingsmiddelen in Vlaanderen ook noodzakelijk is voor de drinkwaterkwaliteit”.

Productiecapaciteit drinkwater minder in West-Vlaanderen door kwantiteits- en kwaliteitsproblemen
Uitgelicht
In twee waterbekkens in Diksmuide en Ieper kan er sinds juni geen drinkwater meer gewonnen worden. Een te laag waterpeil en te hoge concentraties van enkele gewasbeschermingsm...
19 augustus 2023 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek