nieuws

De cruciale rol van steden in de voedseluitdaging

nieuws
Rikolto (het vroegere Vredeseilanden) en Eos Tracé lanceren het boek “Wat eten we morgen: Food Smart Cities in de spits van een duurzaam voedselsysteem”. Het boek bundelt inzichten uit 9 steden over de hele wereld die voedsel gebruiken als hefboom om de grote uitdagingen aan te pakken waar ze voor staan.
11 december 2019  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:52
Rikolto (het vroegere Vredeseilanden) en Eos Tracé lanceren het boek “Wat eten we morgen: Food Smart Cities in de spits van een duurzaam voedselsysteem”. Het boek bundelt inzichten uit 9 steden over de hele wereld die voedsel gebruiken als hefboom om de grote uitdagingen aan te pakken waar ze voor staan.
“Voedsel staat op het kruispunt van enkele van de meest kritieke uitdagingen: klimaatverandering, voedselzekerheid, verlies van biodiversiteit, gezondheid, werkgelegenheid,...”, zegt Jelle Goossens van Rikolto. “Stuk voor stuk uitdagingen die er niet kleiner op worden. Tegen 2050 zal de wereld bijna 10 miljard mensen tellen, waarvan 2 op de 3 in steden zullen wonen. Allemaal mensen die op een beperkte oppervlakte moeten samenleven, wonen, werken... en eten.”
 
Maar wat als we voedsel als oplossing gebruiken voor al die uitdagingen? En wat als steden dienst doen als labo om het voedselsysteem van morgen te ontdekken? Dat is de insteek van het boek, en daar zijn goede redenen voor.
 
Naar verwachting zal 80 procent van alle voedsel in steden worden geconsumeerd. Stadslandbouw zal daarvan slechts een beperkte hoeveelheid kunnen leveren. Maar steden kunnen een groot deel van het voedsel uit de omliggende gebieden betrekken: 40 procent van het akkerland in de wereld bevindt zich in een straal van 20 kilometer rond de steden.
 
“Steden zijn wendbaarder in hun besluitvorming en kunnen sneller handelen dan andere overheidsniveaus om te experimenteren met innovatieve oplossingen”, zegt Jelle Goossens. “Als koplopers kunnen ze andere steden en actoren beïnvloeden om hun voorbeeld te volgen. Steden staan dicht bij de burgers en kunnen hen betrekken bij de besluitvorming, wat kansen biedt op nieuwe vormen van participatie waarbij burgers mede-eigenaar worden van het stedelijk voedselbeleid.”
 
Tussen maart en augustus 2019 bezochten drie journalisten van Eos Tracé (Marieke van Schoonhoven, Dieter De Cleene en Melissa Vanderheyden) partnersteden van het Food Smart Cities-programma van Rikolto. Ze ontdekten initiatieven die veiliger, gezonder en duurzamer voedsel toegankelijk maken voor burgers. Het boek “Wat eten we morgen?”  vertelt het verhaal van de meer dan 130 mensen die ze ontmoetten in 9 steden in Vietnam, België, Tanzania, Indonesië, Ecuador, Honduras en Nicaragua.
 
Met deze publicatie hoopt Rikolto meer steden en actoren te inspireren om initiatieven te starten die de kwaliteit en duurzaamheid van voedsel verbeteren. “Het is nodig, want de tijd dringt”, zegt Jelle Goossens. “De schaal waarop we nieuwe ideeën en modellen toepassen, moet aansluiten bij de grootte van de uitdagingen waar we voor staan. Daarom is het zo cruciaal om nieuwe kennis te verspreiden via uitwisseling tussen steden, lerende netwerken en samenwerking tussen verschillende overheidsdepartementen.”
 
De digitale versie van het boek kan je gratis downloaden via www.rikolto.be/watetenwemorgen

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek