Daling zet voort: minder dan 10 miljoen varkens geslacht in België
nieuwsVoor het eerst in decennia werden er minder dan tien miljoen varkens geslacht. Dat blijkt uit de slachtcijfers voor het jaar 2023, opgenomen in de Kerncijfers Landbouw van Statbel. De daling is een logisch gevolg van dalende varkensstapel, onder meer door de onzekerheden rond het stikstofdossier.
Deze daling is een voortzetting van een trend die al jaren geleden werd ingezet. Jarenlang ging er bij de Belgische slachthuizen elk jaar vlees van tussen de 11 en 12 miljoen varkens buiten, maar in 2022 was dat nog maar 10,5 miljoen (-9,2 procent). Vorig jaar werd een nieuwe daling opgetekend, met 9,9 procent.
De helft voor onszelf, de helft voor de wereld
Varkens zijn goed voor een waarde van 29,9 procent van alle dierlijke productie. Varkensvlees blijft zo het belangrijkste vlees dat in de handel wordt gebracht. De grote meerderheid van de varkensboerderijen bevinden zich in het noorden van het land. In Wallonië kiest men eerder voor rundvee. Zowel bij varkens als pluimvee torent de zelfvoorzieningsgraad boven de 200 procent. Een groot deel van wat we produceren is bestemd voor export. In de kantlijn is het wel belangrijk te weten dat een aanzienlijke hoeveelheid vlees zo goed als onverkoopbaar is op de Belgische markt. Varkenskoteletten worden hier smakelijk gegeten, maar oren, poten en orgaanvlees zijn hier minder populair.
Pest en stikstof
Dat er nu minder varkens worden geslacht, heeft alles te maken met een dalende varkensstapel. “De epidemieën van de Afrikaanse varkenspest die de voorbije jaren over Europa trokken, de onzekerheden rond het stikstofdossier in Vlaanderen en de rendabiliteit van de sector hebben allemaal bijgedragen tot een daling van de varkensstapel met 6,7 procent (-383.514 dieren) in november 2023 in vergelijking met november 2022. Deze cijfers zijn gebaseerd op eerste schattingen van definitieve cijfers”, meldt Statbel.
"In 2021 en 2022, toen de kosten geregeld niet gedekt werden, kende de sector een crisissituatie", legt Boerenbond-adviseur François Huyghe uit. "Op dat moment hebben veel varkenshouders beslist om ermee op te houden. Varkenspest is ook een verklaring voor de lagere prijzen, aangezien Belgisch varkensvlees in die periode niet welkom was in het buitenland. Verder wordt de laatste tijd zeer weinig geïnvesteerd door de onzekerheden om vergunningen te verkrijgen, vanwege de stikstofproblematiek."

Bron: Eigen berichtgeving, Statbel, Belga