Dag van de Mattentaart uitgebreid met Europese markt
nieuwsDe Broederschap van de Geraardsbergse Mattentaart organiseert zondag voor de dertigste keer de Dag van de Mattentaart. Die wordt dit jaar voorafgegaan door een driedaagse Europese Markt. Dat heeft alles te maken met de Europese erkenning als streekproduct die de mattentaart kreeg.
De Europese Markt is opgezet door Fiesta Europa en vindt plaats op de Markt van Geraardsbergen. Op de driedaagse krijg je doorlopend bakverse mattentaarten te koop aangeboden. Nu zondag is de eigenlijke Dag van de Mattentaart. Die start om 10.30 uur met de jaarlijkse kapittelzitting in het Geraardsbergs stadhuis, waarbij nieuwe leden in het Broederschap opgenomen worden.
Roger Flamant, voorzitter van de Broederschap van de Geraardsbergse Mattentaart, is opgetogen dat de markt gekoppeld wordt aan de Dag van de Mattentaart. "Deze Europese markt stond eerder al in Antwerpen en Londen en nu dus in Geraardsbergen. Uiteraard gaan we er onze mattentaart aanbieden maar er zal nog veel meer te zien zijn. Er komen een pak standhouders uit verscheidene Europese landen en die bieden hun streekspecialiteiten aan".
"Zo zullen Siciliaanse zoetwaren en broden te krijgen zijn", aldus Flamant, "maar ook Oostenrijkse worst en Nederlandse stroopwafels, Finse rendiervellen, Duitse mineralen en edelstenen, Franse keukenmessen, Poolse barbecues, Engels porselein en Ierse juwelen. Er komt ook een schoenenmaker uit Italië".
De Europese erkenning van de mattentaart, werpt intussen zijn vruchten af. "De mattentaarten zijn door deze erkenning nog bekender geworden. En dat zal ook wel blijken uit de verkoop ervan. De mattentaart blijft razend populair. We doen er als Broederschap ook alles aan om de mattentaart te promoten. Dat gebeurt dit weekend dus, maar in september zijn we bijvoorbeeld ook van de partij op de Jaarbeurs in Gent".
De Geraardsbergse mattentaart heeft als eerste Vlaamse streekproduct de Europese oorsprongserkenning 'Beschermde Geografische Aanduiding' gekregen. Dat betekent dat enkel mattentaarten uit Geraardsbergen en Lierde die op de traditionele wijze zijn bereid de benaming 'Geraardsbergse mattentaart' mogen gebruiken.
De "matten" die voor de lekkernij gebruikt worden, moeten gemaakt worden in de door de 'Broederschap van de Geraardsbergse mattentaart' geregistreerde hoeves uit bovengenoemde gemeentes, die ze rechtstreeks doorverkoopt aan bij de Broederschap geregistreerde bakkers.
Bron: Het Laatste Nieuws