nieuws

CVP pleit voor heronderhandeling Lambermontakkoord

nieuws
Wij willen in het voorjaar van 2002 nieuwe onderhandelingen voeren om een echt federalisme waar te maken. Maar daarvoor moet Lambermont wel verworpen worden. Dat heeft CVP-kamerlid en ex-vice-premier Herman Van Rompuy woensdag in de Kamer verklaard tijdens het debat over het financieel luik van het Lambermontakkoord.
30 mei 2001  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:51
Wij willen in het voorjaar van 2002 nieuwe onderhandelingen voeren om een echt federalisme waar te maken. Maar daarvoor moet Lambermont wel verworpen worden. Dat heeft CVP-kamerlid en ex-vice-premier Herman Van Rompuy woensdag in de Kamer verklaard tijdens het debat over het financieel luik van het Lambermontakkoord.

De christen-democraten kanten zich dus tegen het communautair akkoord en riepen zowel hun Franstalige collega's als de VU op het te verwerpen.

Van Rompuy beet in het debat de spits af. Hij deed dat na een korte uiteenzetting van het akkoord door de verslaggevers Jef Tavernier (Agalev) en Jean-Pol Poncelet (PSC). In een korte, maar bondige tussenkomst maakte de CVP'er duidelijk waarom zijn partij Lambermont "met overtuiging" zal verwerpen.

De CVP hekelt vooral het onevenwicht tussen de overheveling van extra middelen naar de gemeenschappen en het toekennen van extra bevoegdheden aan de deelstaten. "De financiële middelen worden aan de deelstaten toegekend met de snelheid van een Mercedes, de bevoegdheden met de snelheid van een trottinette", stelde Van Rompuy, die eraan toevoegde dat de Franstaligen nu voor een lange periode genoeg geld zullen hebben en dus geen vragende partij meer zijn voor verdere stappen in de staatshervorming. En dit terwijl de Vlamingen nog een lange lijst hebben met bevoegdheden die ze graag overgeheveld zien. Ook de fiscale autonomie is te beperkt, meent de CVP.

De oogst aan bijkomende bevoegdheden is dus mager, zowel qua homogeniteit als qua omvang, aldus Van Rompuy. Landbouw wordt een versplinterde bevoegdheid, voor buitenlandse handel blijft de onduidelijkheid bestaan en bij de overheveling van de gemeente- en provinciewet werd in Brussel de dubbele meerderheid opgegeven, luidde het.

De CVP verwerpt ook het Lombardakkoord voor Brussel. Volgens Van Rompuy krijgen de Vlamingen met enkele raadsleden en één schepen meer niet meer macht in de hoofdstad. Dat in de Brusselse gemeenten het opnemen van een Vlaming in het schepencollege financieel wordt aangemoedigd, vinden de christen-democraten ook onaanvaardbaar.

CVP-kritiek was er ook op het feit dat paarsgroen het negatieve advies van de Raad van State "achteloos" naast zich neer heeft gelegd. Het risico bestaat dat het Brussel-akkoord en de overheveling van de gemeente- en provinciewet worden vernietigd, maar het primaat van de politiek zegt dat het akkoord moet worden doorgedrukt, poneerde Van Rompuy.

Van Rompuy hekelde tot slot de druk die wordt uitgeoefend op de Franstalige zusterpartij en de Volksunie. "Zij die zich laten afdreigen in ruil voor wat kruimels verliezen het belangrijkste, namelijk het zelfrespect. Er is nog leven na Lambermont en zeker na deze regering", klonk het. Indien er een meerderheid bestaat voor het financiële luik, is het volgens de CVP'er mogelijk dat de overheveling van de "luttele" bevoegdheden "door de strot van sommigen zal worden geramd". Van Rompuy bestempelde dit als chantage.

De CVP had het anders en beter gedaan. Er was meer uit de onderhandelingen te halen, luidde het. Daarom riep Van Rompuy het parlement op in het voorjaar van volgend jaar nieuwe onderhandelingen op te starten. Zijn partij is bereid daaraan deel te nemen. "De voorwaarde daartoe is de val van Lambermont. Daarvoor zijn de beroemde vijf minuten politieke moed nodig. Ik hoop dat ze gevonden worden", besloot Van Rompuy.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek