Crevits wil snel duidelijkheid over visquota

Wat zal de situatie zijn voor onze vissers na 31 maart? Daar wil Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits (CD&V) snel een antwoord op, vertelde ze in de Commissie Landbouw van het Vlaams parlement tijdens een hoorzitting over de gevolgen van de brexit. Ze doelt daarmee op de quota die zullen gelden voor de gedeelde visbestanden in zowel de Britse als Europese wateren.

17 maart 2021  – Laatste update 20 april 2021 9:59
Lees meer over:
visserij-wal-boot-1250

Toen de brexit eind vorig jaar een feit werd, werden de vangstquota voor de verschillende EU-lidstaten vastgelegd tot eind maart 2021. Voor het eind van deze maand zouden de Europese onderhandelingen voor de rest van het jaar ook afgerond worden. Al is het niet zeker of ze zullen landen.

Minister Crevits zal er tijdens de Agrifish Raad, die volgende week op de agenda staat, alvast op aandringen dat onze vissers snel duidelijkheid en zekerheid krijgen over hoeveel vis ze na 31 maart aan wal mogen brengen, geeft Krant van West-Vlaanderen mee. Enkel zo kunnen ze de aanvoer van de verse vis goed inplannen.

Akkoord met VK en Noorwegen

Gisteren werd alvast bekend dat de EU, het VK en Noorwegen hun allereerste trilaterale akkoord gesloten hebben over vangstquota voor een aantal visbestanden. Met Noorwegen maakt de EU al jaren afspraken over de visvangst. Sinds de brexit, moest ook met het VK een akkoord gesloten worden.

visserij-veiling-vis-1250

Vissers op haring, schol, kabeljauw, schelvis, wijting en koolvis weten door het akkoord straks waar ze de komende tijd aan toe zijn. Zo mogen ze dit jaar 7,4 procent minder haring vangen, 2,3 procent minder schol en een kwart minder koolvis. Het kabeljauwquotum wordt 10 procent kleiner. Van wijting en schelvis mogen ze respectievelijk 19 en 20 procent meer opvissen.

Brussel, Londen en Oslo gaan vooral jonge vis ook beschermen door bijvoorbeeld sommige wateren af te sluiten.

Hoe het akkoord precies uitpakt voor de vissers van elke EU-lidstaat, wordt waarschijnlijk volgende week duidelijk. Het goede nieuws is dat de vissers opnieuw toegang krijgen tot de Noorse wateren, die was sinds 1 januari namelijk opgeschort. Vlaamse vissers hebben er in de laatste 10 jaar nauwelijks activiteiten uitgeoefend. Maar de hernieuwde toegang kan een opportuniteit zijn om de impact van de brexit te compenseren door bijvoorbeeld de vangst op pladijs opnieuw activeren.

Bron: Belga / Krant van West-Vlaanderen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek