Crevits verhoogt VLIF-tussenkomst voor energiebesparing in bestaande serres

Glastuinbouwbedrijven die investeren in energiebesparende maatregelen in bestaande serres kunnen rekenen op verhoogde steun uit het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF). Dat heeft Vlaams minister voor Landbouw en Voeding Hilde Crevits (CD&V) aangekondigd bij een bezoek aan Denis Plants in Lochristi.

4 april 2022  – Laatste update 4 april 2022 18:34
Lees meer over:
meerlagenteelt Crevits Denis Plants

Alles wordt duurder

De huidige hoge energieprijzen wegen zwaar op de sierteeltsector, zeker voor de bedrijven die geen vast energiecontract hebben afgesloten. Denis Plants kan, net zoals 200 collega’s, genieten van een prijs die twee jaar geleden werd vastgeklikt. Maar dat contract loopt af op 31 december, waarna leveringen zullen gebeuren aan de waarschijnlijk hogere gasprijzen van dat moment.

“Dat betekent dat onze warme teelt ongeveer drieënhalf keer duurder wordt. Voor ons bedrijf is dat een extra kostprijs van 200.000 euro”, legde zaakvoerder René Denis uit aan minister Crevits. Dat moet volgens hem gerecupereerd worden in de verkoop, maar dat is niet evident. “Ook transport en toeleveringsmateriaal wordt duurder, zoals turf en plastic”, klinkt het. Denis gaat ervan uit dat de prijzen voor zijn klanten zullen stijgen.

Glastuinbouw in liquiditeitsnood vraagt crisismaatregelen om te overleven
Uitgelicht
De glastuinbouw kent acute liquiditeitsproblemen als gevolg van de gestegen gasprijzen. De sector vraagt aan de overheid een reeks van crisismaatregelen om bedrijven in nood t...
24 maart 2022 Lees meer

Energieschermen en out-of-the-box denken

Om de pil te verzachten en glastuinbouwbedrijven aan te zetten om meer te investeren in energiebesparende maatregelen, heeft de minister beslist om vanaf 1 april meer steun toe te kennen. Bedrijven die energieschermen plaatsen in bestaande serres kunnen rekenen om een verhoogde VLIF-tussenkomst van 40 in plaats van 30 procent. Voor jonge landbouwers stijgt het steunpercentage van 40 naar 50 procent. Die energieschermen zorgen voor verkoeling in de zomer en voor minder warmteverlies in de winter.

Volgens het Proefcentrum Sierteelt (PCS) zal de nieuwe geopolitieke crisis door de oorlog in Oekraïne meer vragen dan enkel energiebesparende maatregelen. “De sector zal ook out-of-the-box moeten denken”, zegt PCS-directeur Bruno Gobin. “Samen met ILVO willen we een referentiecentrum meerlagenteelt uitbouwen. Meerlagenteelt laat een veel hogere productiviteit toe met eenzelfde hoeveelheid warmte zodat er minder aardgas nodig is.” Gobin wijst erop dat PCS al enkele jaren inzet op energiezuiniger telen in de recent vernieuwde onderzoeksserres.

groengevels Denis Plants

Klimaatrobuust telen

Naast de aankondiging van verhoogde steun voor energiebesparing in bestaande serres had de minister nog ander nieuws te melden. Ze wil ook extra inzetten op klimaatrobuust telen en trekt daar twee miljoen euro voor uit. In dat kader mobiliseerde Crevits de expertise van alle Vlaamse praktijkcentra die bezig zijn met plantaardige productie om gezamenlijk een antwoord te bieden op de veel uitdagingen die de klimaatverandering met zich meebrengt.

“We willen teeltkeuze en teelttechniek slim gaan combineren om onze bedrijven klimaatrobuuster te maken”, klinkt het. “Op die manier zijn ze minder gevoelig aan extremen zoals droogte, hitte, vorst, enz., en kan de toekomst van de land- en tuinbouw gegarandeerd blijven in ons snel evoluerend klimaat.” Het is de bedoeling dat de praktijkcentra deze innovatieve technieken om klimaatrobuust te telen gaan demonstreren. Op die manier kunnen land- en tuinbouwbedrijven kennismaken met een waaier van laagdrempelige tot hoogtechnologische innovaties, die optimaal kunnen ingepast worden in hun specifieke bedrijfsvoering en teelten.

denis plants crevits gobin

Waterbesparing en groengevels

Naast een energie-intensieve sector is de glastuinbouw immers ook een waterintensieve sector. In dat kader maakte de ministers tijdens het bedrijfsbezoek kennis met een andere innovatie. Het bedrijf Sioen ontwikkelde een nieuw type waterhoudend textieldoek met substraat waarin Denis Plants speciaal ontwikkelde planten en bloemen plaatst. Op die manier vormen ze samen een nieuw type groengevel. “Deze bieden de mogelijkheid om in een stedelijke omgeving extreme hitte te temperen, regenwater vertraagd af te voeren en een aangename groene omgeving te creëren”, zegt Denis Plants.

Het bedrijf heeft ook op andere vlakken aandacht voor waterbesparing. Zo heeft het recent geïnvesteerd in een volledig gesloten watercirculatiesysteem waarbij alle water hergebruikt wordt op het eigen bedrijf. “Het bedrijf moet dus geen andere waterstromen aanspreken én het oppervlakte- en grondwater worden niet belast”, luidt het.

Crevits sprak dan ook lovende woorden over Denis Plants. “Vorig jaar selecteerde het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds maar liefst 3.000 dossiers op vlak van energiebesparing en waterkwaliteit en -kwantiteit. Wat Denis Plants hier doet, is daar een treffend voorbeeld van.”

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Beeld: PCS / Twitter Hilde Crevits

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek