Crevits stelt nieuw beleid visserij voor: “Toegang tot viswateren met voldoende quota is voor Vlaamse vissers cruciaal”

nieuws

Een gegarandeerde toegang tot viswateren met voldoende quota is en blijft noodzakelijk voor een duurzame Vlaamse visserijsector. Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits (cd&v) wil met haar nieuw beleid voor visserij de komende jaren een stabiele aanvoer verzekeren van duurzame lokale visproducten, die bij de consument gepromoot moeten worden als gezond en lekker. Crevits heeft hierbij in het bijzonder aandacht voor innovatie en de sociale uitdagingen waarmee het beroep van visser te kampen heeft.

29 november 2024 VILT-redactie
Lees meer over:
Visserij visserboot boot

Een beleid recht door zee?

De verzekerde toegang tot viswateren met voldoende visquota blijft noodzakelijk voor de stabiele aanvoer van duurzame lokale visproducten en de economische leefbaarheid van de Vlaamse visserijsector. Dat onderstreept minister Crevits in haar voorgestelde beleidsmaatregelen, waarbij de rol van de Vlaamse visserij een belangrijke schakel vormt in de voedselvoorziening. Sinds de Brexit wordt het belangrijkste deel van de Vlaamse visserij in derde landen gevangen. Vooral de visserijafspraken met het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen zijn belangrijk omdat ze hernieuwd worden in 2026.

Daarnaast wil Crevits de sectoren beschermen tegen overbodige regelgeving en administratieve lasten. Het voorgestelde beleid faciliteert een goede opvolging van de visbestanden en moet grote schommelingen in het visserijbeheer voorkomen via meer real time gegevens en het inschakelen van innovatieve tools aan boord.

Met het nieuwe visserijbeleid wil Crevits de Vlaamse visserijsector verder verduurzamen. Ze steunt hierbij de innovatieve vistechnieken die de vissector duurzamer moeten maken, zoals het gebruik van artificiële intelligentie voor betere dataverzameling en het verminderen van de impact van kwetsbare marine ecosystemen.

Lokale verankering van de sector

Ook volgend jaar is het de bedoeling om met de Europese middelen van het EFMZVA en met Vlaamse middelen en samen met de lokale visserij- en aquacultuurgemeenschap Zeebonk goede ideeën en vernieuwende projecten realiseren. Hierbij ligt de toegevoegde waarde ook in het verbinden van de visserij- en aquacultuurgemeenschap met toeristische en culturele doelen in West-Vlaanderen. De projectoproepen worden samen met alle overige informatie en communicatie beschikbaar gesteld op de webpagina’s voor het EFMZVA als onderdeel van de visserij-webstek van het Agentschap.

Opvolging?

De vloot van de Vlaamse visserij telt net geen 60 commerciële vaartuigen, die jaarlijks zo’n 16.000 ton aanvoeren. De sector biedt tewerkstelling aan meer dan 370 erkende zeevissers die een gemiddelde leeftijd van 40 jaar hebben. Hoewel het aandeel jonge vissers stabiel blijft, wil Vlaanderen het beroep van visser ondersteunen en koesteren. Werken in de sector moet aantrekkelijk en veilig zijn. Om de instroom van medewerkers in de sector aan te moedigen en om via werkplekleren praktijkervaring op te doen, is er steun aan het Fonds voor Scheepsjongeren. Ook de samenwerking tussen het maritiem onderwijs en de sector wordt aangemoedigd om jongeren warm te maken voor een taak als behoeder van de zee.

Vis van het Jaar 2024 valt in het water
Uitgelicht
Voor het eerst in 36 jaar is er geen visverkiezing. Dat maakt het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) bekend, dat de voorstelling van de Vis van het Jaar 202...
21 november 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek