Crevits en Mahdi ontdekken hoe Westvlees asielzoekers aan job helpt
5 december 2021Vlaams Minister van Werk Hilde Crevits en Staatssecretaris van Asiel en Migratie Sammy Mahdi bezochten vorige week Westvlees. Het bedrijf uit Westrozebeke stelt vijftig asielzoekers te werk en het bedrijf wil zijn ervaring delen.
Vijftig asielzoekers zijn aan de slag in Westvlees, het West-Vlaams bedrijf – deel van de Belgian Pork Group – verwerkt varkensvlees. De meeste jobs zijn loodzwaar en beginnen al vanaf vier uur 's ochtends. “De zoektocht naar werknemers is een permanente uitdaging”, zegt CEO Jos Claeys aan Het Nieuwsblad, “Ook een groot deel van onze andere 900 werknemers komt uit het buitenland.”
Net daarom zijn Vlaams minister van Werk Hilde Crevits(CD&V) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) er op bezoek. Omdat ze vinden dat asielzoekers sneller de kans moeten krijgen om aan de slag te gaan. Nu al mogen die vier maanden na hun asielaanvraag een job uitvoeren, maar bedrijven zijn zich daar te weinig van bewust.
In West-Vlaanderen met zijn nijpende arbeidsmarkttekorten zijn er wel al succesverhalen. “Hoe komt het dat het hier werkt en bijna nergens anders?”, vraagt Crevits zich af. In het geval van de asielzoekers: omdat de VDAB, en al zeker de Brusselse tegenhanger Actiris of het Waalse Forem, nog maar weinig inspanningen heeft gedaan om de link te leggen. Daarom wil ze dat de VDAB en Fedasil beter moeten samenwerken.
Dit is het verhaal van een ondernemer die zelf innovatief is op het vlak van tewerkstelling, van een directrice van een opvangcentrum die meer dan 200 van haar asielzoekers helpt begeleiden naar bedrijven, en van het goede werk van de job- en taalcoaches op de werkvloer
Veel voordelen
“De samenwerking tussen de VDAB en het opvangnetwerk van Fedasil bestaat al sinds 2017”, zegt Crevits. Ze krijgen nu de opdracht om daar nog meer en gerichter op in te zetten.
Maar volgens Crevits toont het voorbeeld van Westvlees toch vooral dat het van de mensen op het terrein zal moeten komen. “Dit is het verhaal van een ondernemer die zelf innovatief is op het vlak van tewerkstelling, van een directrice van een opvangcentrum die meer dan 200 van haar asielzoekers helpt begeleiden naar bedrijven, en van het goede werk van de job- en taalcoaches op de werkvloer.”
En dat heeft ook veel voordelen voor de asielzoekers, benadrukt Mahdi. “Ze winnen aan zelfstandigheid, verdienen de kost, kunnen grote stappen zetten om zich te integreren, en zelfs als ze na hun procedure terug moeten naar hun land, hebben ze zo een rugzakje met vaardigheden.”
Bron: Het Nieuwsblad