nieuws

COPA pleit voor hogere tolerantiedrempels zaad

nieuws
De Europese boerenorganisatie COPA heeft dinsdag gepleit voor voldoende hoge drempelwaarden in verband met de toevallige aanwezigheid van GGO's in zaad. Momenteel stelt de Europese Commissie tolerantiedrempels voor die te laag zijn, aldus COPA-voorzitter Thor Kofoed. Hij pleit voor wetenschappelijke en niet voor politieke drempelwaarden.
30 november 2004  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:54
De Europese boerenorganisatie COPA heeft dinsdag gepleit voor voldoende hoge drempelwaarden in verband met de toevallige aanwezigheid van GGO's in zaad. De landbouworganisatie vindt dat de laatste tolerantiedrempels die momenteel door de Commissie voorgesteld worden, te laag zijn. De drempels liggen nu op 0,3 procent voor koolzaad en voor maïs. De COPA zegt dat ze het voorstel verkiest dat commissaris Byrne een jaar geleden heeft gedaan, namelijk 0,3 procent voor koolzaad en 0,5 procent voor maïs.

"De biologische en conventionele landbouwers zullen als eerste geraakt worden door een verlaging van de tolerantiedrempels, niet de landbouwers die GGO's gebruiken", vertelde Thor Kofoed, de voorzitter van het COPA-comité voor zaaizaden. De Deen pleit ervoor dat de drempels op "wetenschappelijke en niet op politieke" basis vastgesteld zouden worden.

De Europese Commissie probeert al bijna drie jaar om drempels vast te leggen voor de "toevallige of technisch onvermijdelijke aanwezigheid" van GGO's in landbouwzaad. In september dit jaar had de commissie een zoveelste keer haar beslissing uitgesteld. Er werd beslist om een studie te laten uitvoeren over de economische impact van de verschillende drempels. De resultaten van die studie worden volgend jaar verwacht.

De COPA vraagt ook aan de Europese autoriteiten om een gemeenschappelijke reglementering uit te werken over het naast elkaar bestaan van traditionele en transgene landbouwculturen. De Commissie had zich daar tot nu toe tegen verzet omdat ze er de voorkeur aan geeft dat lidstaten hun eigen regels kunnen bepalen.

De COPA vreest te grote verschillen tussen de nationale reglementeringen. De organisatie heeft zich in dat opzicht fel gekant tegen de regelgeving die Duitsland net heeft aangenomen. Die wetgeving doet namelijk een beroep op de burgerlijke verantwoordelijkheid van de landbouwers die GGO's gebruiken, als traditionele of biologische velden besmet zouden worden.

"Die wetgeving wil de teelt met GGO's duur en dus onmogelijk maken. Ze heeft niet de bedoeling om het naast elkaar bestaan van verschillende teeltwijzen te verzekeren, maar gewoonweg om dat onmogelijk te maken", aldus de organisatie.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek