"Controle op ingevoerde mozzarella niet langer nodig"
nieuwsAnalyses van buffelmelk uit de zuidelijke regio Campanië hebben volgens een mededeling van de ministeries van Landbouw en Volksgezondheid aangetoond dat 14,4 procent van de stalen in de provincies Napels, Caserte en Avellino een concentratie dioxines bevatte die de Europese normen overschreed. In totaal namen de Italiaanse autoriteiten 271 stalen in 173 vestigingen waar mozzarella wordt gemaakt. De melk voor de mozzarella kwam uit 646 buffelkwekerijen.
Volgens de Italiaanse regering tonen de resultaten aan dat het dioxineprobleem in het zuiden van het land een afgebakend probleem is. Zo leverden 116 stalen in 67 kaasmakerijen in de provincies Benevento en Salerne geen positieve resultaten op. De handelsactiviteiten van de buffelkwekerijen en de productiehuizen waar de Europese normen wel werden overschreden, zijn aan banden gelegd.
Vorige maand kwam de mozzarella in opspraak nadat te hoge concentraties dioxine in de beroemde kaas waren aangetroffen. Verscheidene landen legden een tijdelijk invoerverbod op of voerden bijkomende controles uit. Ook het Belgische Voedselagentschap voerde tests uit, maar daarbij werden geen sporen van de contaminatie aangetroffen.(KS)
Bron: Belga