Conferencepeer opnieuw in winkelrekken

Officieel begint de perenpluk pas woensdag, maar de eerste conferenceperen van het nieuwe seizoen liggen nu al in de winkelrekken. Ze zijn niet zelden afkomstig van fruittelers die hun plantages bedruppelen. Hun peren zijn al een week dik genoeg, weet Het Belang van Limburg. "De peren zijn in elk geval zeer zoet dit jaar", zegt directeur Renaat Kuipers van Veiling Haspengouw.
29 augustus 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

Officieel begint de perenpluk pas woensdag, maar de eerste conferenceperen van het nieuwe seizoen liggen nu al in de winkelrekken. Ze zijn niet zelden afkomstig van fruittelers die hun plantages bedruppelen. Hun peren zijn al een week dik genoeg, weet Het Belang van Limburg. "De peren zijn in elk geval zeer zoet dit jaar", zegt directeur Renaat Kuipers van Veiling Haspengouw.

Het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT) rekent elk jaar uit wanneer je fruit best plukt. Dit jaar is dat 2 september voor de conferencepeer. Er zijn altijd telers die er extra vroeg bij zijn, maar de meesten wachten toch liever nog een halve week alvorens de pluk op gang te trekken. "Want dat kan een maat en dus tien procent in prijs schelen", zegt teler Luc Bels.

"Fruitboeren die nu al peren plukken hebben plantages die voorzien zijn van druppelirrigatie", legt Kuipers uit. "Maar er zijn weinig boeren die hierover beschikken". De eerste conferenceperen zijn geveild voor zo'n 70 à 75 cent per kilo voor de beste kwaliteit. "De gemiddelde prijs ligt op 55 cent, dat is de helft van vorig jaar. Toen hadden we zo'n veertig procent minder peren dan normaal. Dit jaar verwachten we echter een normale oogst van zo'n 300.000 ton".

Of de Russen nog geld hebben voor onze peren? "De export van andere producten naar Rusland is met dertig procent gedaald, dus kunnen wij misschien hetzelfde verwachten", denkt Kuipers. In 2007 - een jaar met een normale oogst - vertrok maar liefst 110.000 ton naar Rusland. Met de magere oogst van vorig jaar bleef het volume beperkt tot 40.000 ton.

De perenexport naar Rusland is trouwens niet alleen een zuiver economische kwestie. Enkele maanden geleden beslisten de Russen dat elke partij peren voortaan vergezeld moet worden van een zogeheten 'safetycertificaat'. In de praktijk betekent dit dat een labo elke partij met potentiële bestemming Rusland moet analyseren. Om dit allemaal te regelen, werken de veilingen en de handelaars samen met het Voedselagentschap aan een procedure die het mogelijk moet maken om te voldoen aan de Russische eisen. 

Bron: Het Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek