nieuws

Commissie roept ministers op tot moedig suikerbesluit

nieuws
"Als we nu veranderingen doorvoeren, doen we dat op onze eigen voorwaarden, met geld in kas om de pijn te verzachten. Doen we niets, dan zal ons een hervorming worden opgedrongen waarop we weinig invloed kunnen uitoefenen en die de best concurrerende suikerproducenten het zwaarst zal treffen". Dit stelt eurocommissaris voor landbouw Mariann Fischer Boel in een oproep aan de Europese ministers van landbouw. Volgende week zal blijken of de oproep aanslaat.
18 november 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
"Als we nu veranderingen doorvoeren, doen we dat op onze eigen voorwaarden, met geld in kas om de pijn te verzachten. Doen we niets, dan zal ons een hervorming worden opgedrongen waarop we weinig invloed kunnen uitoefenen en die de best concurrerende suikerproducenten het zwaarst zal treffen". Dit stelt eurocommissaris voor landbouw Mariann Fischer Boel in een oproep aan de Europese ministers van landbouw. Die moeten midden volgende week beslissen over de fel omstreden hervorming van de subsidiëring van de suikerproductie.

Suiker is de afgelopen decennia kunnen ontsnappen aan de opeenvolgende hervormingen van het Europese landbouwbeleid. Voor veel boeren in Europa is het dan ook de financiële sterkhouder. Ook de industrie verdient goed aan de subsidies. Experten van de WTO (wereldhandelsorganisatie) hebben echter geoordeeld dat het Europese systeem niet compatibel is met WTO-regels. Bovendien verstrijkt de huidige reglementering midden volgend jaar. Daarom wil Europa nog voor de WTO-ministerconferentie in Hongkong een nieuw systeem goedkeuren.

In het nieuwe stelsel zou de gegarandeerde prijs voor suiker met 39 procent dalen. De boeren zouden voor zestig procent gecompenseerd worden, via een zogenaamde ontkoppelde premie (los van productie). Verder voorziet het voorstel in een compensatie voor de ACP-landen (Afrika, Caraïben, Stille Oceaan). Deze landen genieten nu mee van de subsidies.

De sector in zowel de EU als de ACP verzet zich hevig tegen het voorstel. Europa acht de hervorming echter noodzakelijk, ondermeer in het kader van de Doha-ronde over vrijmaking van de wereldhandel. In België plaatst het voorstel de landbouwministers Sabine Laruelle (MR) en Yves Leterme (CD&V) tegen minister van Buitenlandse Zaken en Handel Karel De Gucht.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek