Chocolade Jacques in Spaanse handen
nieuwsDoor een deal tussen het Zwitserse Barry Callebaut en zijn Spaanse sectorgenoot Natra belandt het Belgische chocolademerk Jacques in Spaanse handen. De fabriek van Jacques in Eupen, goed voor een jaarlijkse productie van 27.000 ton, wordt de derde vestiging van Natra in ons land, naast AllCrump in Malle en Jacali in Oostende.
In 1896 startte de Belg Antoine Jacques met een eigen chocoladefabriek in Verviers. Het bedrijf werd in 1982 overgenomen door het Duitse Stollwerck, dat op zijn beurt in 2002 werd gekocht door Barry Callebaut. Die Zwitserse groep, wereldwijd de grootste chocoladefabrikant, was zelf zes jaar eerder ontstaan uit de fusie van het Belgische Callebaut met het Franse Barry.
In 2005 besliste Barry Callebaut om het volledige gamma consumentenproducten van het merk Callebaut onder te brengen bij Jacques. Callebaut werd enkel behouden als merk voor de professionele markt. De topman van Barry Callebaut, de Belg Patrick De Maeseneire, liet een tijd geleden al verstaan dat de uitbouw van merken niet tot de kernactiviteiten behoort. Dat de divisie van consumentenproducten, met naast Jacques ook de merken Sarotti en Alprose, nu afgestoten wordt, is dan ook geen grote verrassing.
Het hoeft volgens De Tijd evenmin te verbazen dat Natra betrokken is bij de deal. Tussen 2002 en 2008 evolueerde de groep van een omzet van 78,1 miljoen naar 456 miljoen euro. Die groei heeft het bedrijf onder meer te danken aan twee overnames in ons land: de Oostendse pralinefabrikant Jacali in 2005 en de chocoladepastamaker AllCrump uit Malle in 2007.
Op de definitieve invulling van het akkoord tussen beide bedrijven is het nog wachten tot de zomer. Die zal in elk geval voor een belangrijke verschuiving zorgen op de Europese chocolademarkt. Barry Callebaut wordt via de overeenkomst immers minderheidsaandeelhouder van het beursgenoteerde Natra. De chocoladereus haalt meteen ook haar grootste outsourcingcontract ooit binnen: Natra belooft jaarlijks 85.000 ton vloeibare chocolade af te nemen.
Bron: De Tijd