Chocolade bindt strijd aan met suikerziekte
nieuwsHet Engelse onderzoek van de University of East Anglia (UEA) in Norwich, dat gesteund wordt door de Engelse diabetesvereniging, moet bewijzen of donkere proefchocolade die onder andere met soja is verrijkt, de gezondheid van het hart verbetert. Er werd zelfs een - voorlopig onbekende - Belgische chocolatier in het project betrokken. Chocolade is rijk aan flavonoïden, een in cacao aanwezige stof met een kankerremmende werking. Flavonoïden zijn antioxidanten en reduceren mee de kans op hartkwalen.
"De chocolade die in de proef wordt gebruikt, bevat drie keer meer flavonoïden dan de chocolade met een cacaogehalte van 70 procent die in de winkelrekken ligt", legt onderzoeker Peter Curtis uit. "Om het flavonoïdengehalte nog op te trekken, werd er ook soja aan de chocolade toegevoegd. De chocolade smaakt goed, met een toets van karamel".
Een jaar lang zullen 152 vrouwen elke dag een reep chocolade eten en zal hun gezondheidstoestand nauw worden opgevolgd. Chocoladefans hoeven zich niet meteen geroepen te voelen. Enkel vrouwen met diabetes type 2 die de menopauze achter zich hebben en geen cholesterolverlagers nemen, komen voor het onderzoek in aanmerking. De groep vrouwen wordt voor het onderzoek in twee gesplitst zodat vergelijking mogelijk wordt. De ene helft zal de speciale chocolade te eten krijgen. De andere helft krijgt een ordinaire reep als placebo. De proefpersonen worden alle op een speciaal dieet gezet.
Als de resultaten van het onderzoek bevredigend zijn, zal het vrouwen aangeraden worden zoveel mogelijk flavonoïden in hun dieet op te nemen. Die nuttige stoffen zitten niet alleen in cacao, maar ook in fruit - vooral bosbessen en druiven - en groenten. Het is niet de bedoeling de chocolade te commercialiseren. De Vlaamse Diabetesvereniging bevestigt dat suikerpatiënten vier maal meer kans hebben op het krijgen van een hartkwaal, maar waarschuwt voor het eten van chocolade. "Chocolade is grotendeels samengesteld uit vet en suiker, diabetespatiënten zetten dat beter niet op het dagelijks menu".(KS)
Meer informatie: Chocolade-onderzoek
Bron: De Morgen</i>