Chemiebedrijf 3M compenseert land- en tuinbouwers voor 1,5 miljoen euro

Eind vorig jaar kondigde chemiebedrijf 3M aan dat land- en tuinbouwbedrijven in de omgeving van Zwijndrecht een tegemoetkoming konden vragen voor PFAS-verontreiniging. Maandag meldt het bedrijf dat men daarvoor 1,5 miljoen euro uittrekt.

11 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 11 maart 2024 20:52
Lees meer over:
pfos3Msitezwijndrecht

Verschillende bedrijven rond Zwijndrecht ondervinden al geruime tijd de impact van alle no regret-maatregelen. Bij dergelijke maatregelen wordt bijvoorbeeld ook aan burgers gevraagd om uit voorzorg geen zelfgekweekte groenten te eten.

3M laat nu weten dat men voor het boekjaar 2023 in totaal 40 land- en tuinbouwbedrijven een tegemoetkoming zal geven. "De tegemoetkomingsregeling is opgebouwd uit verschillende forfaits en regelingen die betrekking hebben op verloren arbeidstijd, extra productiekosten, omzetverlies en imagoschade", aldus 3M.

Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij beoordeelde mee welke bedrijven in aanmerking kwamen. In mei zouden alle betalingen rond moeten zijn (initieel was het de bedoeling om in maart alle betalingen uit te voeren, red.).

Een compensatie wil niet zeggen dat 3M een schikking treft met de land- en tuinbouwers. Zij kunnen in de toekomst nog steeds een juridische claim indienen. De tegemoetkomingsregelingen staan tot slot los van mogelijke remediëringsmaatregelen ten gevolge van (bodem)verontreiniging.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek