Ceysens plant eerste genetisch gemodificeerde populier

Vlaams minister van Wetenschap en Innovatie Patricia Ceysens heeft woensdag de eerste genetisch gemodificeerde populier geplant in het Technologiepark in Zwijnaarde. Daarmee is de VIB-veldproef officieel gestart. In totaal zullen 448 bomen aangeplant worden, waarbij twee gemodificeerde lijnen van telkens 120 populieren zullen worden omringd door 'gewone' bomen.
6 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Vlaams minister van Wetenschap en Innovatie Patricia Ceysens heeft woensdag de eerste genetisch gemodificeerde populier geplant in het Technologiepark in Zwijnaarde. Daarmee is de VIB-veldproef officieel gestart. In totaal zullen 448 bomen aangeplant worden, waarbij twee gemodificeerde lijnen van telkens 120 populieren zullen worden omringd door 'gewone' bomen.

De gemodificeerde populieren produceren 20 procent minder lignine, een kleverige stof die de omzetting naar bio-ethanol hindert, en 17 procent meer cellulose, wat wel in brandstof wordt omgezet. Uit tests met serrepopulieren blijkt dat uit deze gewijzigde bomen 50 procent meer ethanol kan worden gehaald.

De eerste oogst volgt binnen drie jaar, waarna de houtsnippers in de biocluster van de Gentse haven zullen worden omgezet in bio-ethanol. "Er is zeer veel energie gekropen in dit dossier", verklaart Ceysens, "maar door het zetten van de juiste politieke en juridische stappen hebben we alsnog een 'ja' gekregen en zijn we naar een legale veldproef kunnen kunnen gaan. Want de verleiding was groot om het recht in eigen handen te nemen".

Voordat de officiële aanplant van start ging, hield Groen! nog een vreedzame protestactie tegen de veldproef. Vlaams parlementslid Vera Dua overhandigde de minister een ggo-vrije inlandse zomereik als alternatief. Groen! vreest dat de veldproef de deur openzet naar de commercialisering van transgene populieren, wat milieurisico's zou meebrengen.

Groen!-parlementslid Tinne Van der Straeten heeft samen met haar collega van Ecolo Thérèse Snoy een wetsvoorstel ingediend die bij de evaluatieprocedure voor ggo-proeven ook de sociale, ethische en economische impact in rekening moet brengen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek