Celstraffen tot vier jaar gevorderd voor fipronilcrisis

Het openbaar ministerie heeft donderdag vier jaar cel en 800.000 euro boete gevorderd voor Patrick R. (49) uit Ravels, de spilfiguur van de fipronilcrisis. Hij bracht een natuurlijk 'wondermiddel' op de markt om bloedluis bij pluimvee mee te bestrijden, maar had er fipronil tussen gemengd. De gevolgen waren desastreus: honderden pluimveebedrijven in België en Nederland werden in de zomer van 2017 geblokkeerd, nadat de toxische stof in kippeneieren werd aangetroffen.

23 april 2021  – Laatst bijgewerkt om 23 april 2021 9:46
fipronil-labo-onderzoek-eieren-1250

De procureur noemde de fipronilcrisis een van de grootste zaken rond voedselfraude van de afgelopen jaren met miljoenen euro's schade tot gevolg. Het begon allemaal met een eierbrekerij uit Sint-Niklaas die op 2 juni 2017 het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) verwittigde dat bij staalname fipronil was aangetroffen in eieren bestemd voor menselijke consumptie.

“100% natuurlijk”

Fipronil is een chemische stof met anti-parasitaire werking die onder meer gebruikt wordt in dierengeneesmiddelen tegen vlooien en teken bij katten en honden. Fipronil is echter schadelijk voor de mens en mag dus niet worden toegediend aan dieren die bestemd zijn voor de voedselproductie.

De eierbrekerij had de eieren ontvangen van een pluimveehouderij in Lokeren. De Nederlandse ontsmettingsfirma Chickfriend had de stallen er een bloedluisbehandeling met Dega-16 gegeven. "Dat product werd ontwikkeld door Agro Remijsen, het bedrijf van Patrick R. Het werd aangeprezen als een honderd procent natuurlijk middel op basis van menthol en eucalyptusolie en bleek zeer effectief voor de bestrijding van bloedluis. Het werd in honderden pluimveebedrijven in België en Nederland ingezet. Alleen wisten die bedrijven niet dat Patrick R. er een toxische stof aan had toegevoegd, want dat stond niet op het etiket van Dega-16 vermeld", stelde de procureur.

Patrick R. mengde er fiprocid onder, een dierengeneesmiddel met fipronil als actief bestanddeel, dat hij sinds 2015 zonder vergunning invoerde vanuit Roemenië. Eerder had hij er ook al amitraz aan toegevoegd, wat hij ook in Roemenië kocht, maar fipronil bleek meer effectief te zijn voor de behandeling van bloedluis. Alles samen importeerde hij op illegale wijze bijna 18.000 liter aan dierengeneesmiddelen.

"Patrick R. blijft beweren dat hij niet wist dat hij een vergunning nodig had, maar dat is compleet ongeloofwaardig. Hij is een ervaren professional, wiens naam algemeen gekend is in de sector. Hij wist dus maar al te goed dat zijn Dega-16 een verboden product bevatte", zei de procureur.

De veertiger leverde zijn product aan Chickfriend, dat het verder verdeelde in Nederland. De rechtbank in Zwolle veroordeelde de twee bestuurders op 12 april tot een jaar gevangenisstraf voor hun aandeel in de fipronilcrisis. Patrick R. had samen met zijn echtgenote Linda K. ook afnemers in Duitsland en Italië gezocht, want hij wilde zijn klantenbestand steeds verder uitbreiden. Hij werd volgens het openbaar ministerie gedreven door puur geldgewin, zonder rekening te houden met de risico's voor de volksgezondheid en de economische gevolgen voor de pluimveehouders.

Het openbaar ministerie vorderde voor Patrick R. vier jaar cel, 800.000 euro boete, tien jaar beroepsverbod en de verbeurdverklaring van 938.270 euro. Voor zijn vrouw eiste de procureur drie jaar cel, 600.000 euro boete en de verbeurdverklaring van 115.000 euro. Voor het intussen failliete Agro Remijsen werd 960.000 euro boete geëist en de verbeurdverklaring van 823.270 euro.

Ook drie firma's en hun zaakvoerders die gespecialiseerd zijn in de reiniging van stallen in de pluimveesector staan mee terecht. Zij beweren dat ze niet wisten dat Dega-16 fipronil bevatte, maar volgens de procureur waren zij wel degelijk op de hoogte en werden ze net als Patrick R. gedreven door snel geldgewin. Voor de firma's werden boetes tot 576.000 euro gevorderd, voor de zaakvoerders celstraffen tot drie jaar, boetes tot 600.000 euro en beroepsverboden tot zeven jaar, alsook verbeurdverklaringen.

De fipronil-crisis was in heel Europa voelbaar. In ons land alleen al moesten bijna twee miljoen kippen en 77 miljoen eieren vernietigd worden. 21 pluimveebedrijven hebben zich burgerlijke partij gesteld, net zoals de Belgische Staat, het FAVV, de Openbare Afvalstoffenmaatschappij, het Vlaams Gewest, de Vlaamse Landmaatschappij en een verzekeraar. Zij krijgen vrijdag het woord, net zoals de verdediging.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek