Carrefour sluit 14 hypermarkten en 7 supermarkten

nieuws
De Franse retailer Carrefour wil in België 1.672 banen schrappen. Die intentie tot collectief ontslag werd dinsdag bekendgemaakt tijdens een bijzondere ondernemingsraad op de hoofdzetel in Evere. Carrefour wil in ons land 14 hypermarkten en 7 supermarkten sluiten, en nog eens 7 supermarkten franchiseren.
23 februari 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

De Franse retailer Carrefour wil in België 1.672 banen schrappen. Die intentie tot collectief ontslag werd dinsdag bekendgemaakt tijdens een bijzondere ondernemingsraad op de hoofdzetel in Evere. Carrefour wil in ons land 14 hypermarkten en 7 supermarkten sluiten, en nog eens 7 supermarkten franchiseren. “Het winkelnetwerk van Carrefour is op dit moment niet levensvatbaar”, verklaarde Gérard Lavinay, uitvoerend directeur van Carrefour België.

Gérard Lavinay sloeg dinsdagnamiddag mea culpa. "Carrefour volgt de markt niet", aldus de topman. "We hebben te lang gewacht om onze strategie aan te passen aan de Belgische situatie. We stellen vast dat de Belgen anders consumeren dan de Fransen. Een afslanking was onafwendbaar. Naast de sluiting van 14 hypermarkten, 7 supermarkten en het fanchiseren van 7 supermarkten zullen ook 3 hypermarkten en 17 supermarkten verkocht worden aan de groep Mestdagh, het bedrijf achter de Champion-supermarkten.

In België verdwijnen zeker 1.672 banen. Nog eens 2.992 banen moeten gered worden door loonsvermindering. Het herstructureringsplan omvat voor het personeel ook een wijziging van het paritair comité, met loonsverminderingen en verlies van voordelen. Van de 14 hypermarkten die Carrefour wil sluiten, bevinden er zich 9 in Vlaanderen. Het zijn de vestigingen van Genk, Westerlo, Sint-Pieters Leeuw, Mechelen Noord, Zwijnaarde, Brugge Sint-Kruis, Middelkerke, Kuurne en Ronse.

De 7 supermarkten die zullen gesloten worden, bevinden zich allemaal in Vlaanderen: Maasmechelen, Maaseik, Genk Centrum, Antwerpen Gitschotenlei, Antwerpen Linkeroever, Gent Groene Vallei en Kortrijk Walle. Zeven supermarkten zullen gefranchiseerd worden: het gaat om Antwerpen Lange Losanna, Brugge Scheepsdaal, Brussel Tomberg, Grimbergen, Hoboken, Oostende en Tielt. Indien dit plan niet zou uitgevoerd worden zal het aantal ontslagen volgens de directie uitkomen op 4.664.

Volgens retailspecialist Gino Van Ossel van de Vlerick Management School valt de sluiting van een aantal hypermarkten niet uit de lucht. “Hypermarkten hebben het al geruime tijd moeilijk. Ze lijden voor hun niet-voeding onder de concurrentie van gespecialiseerde zaken. Zo moeten ze voor hun sportartikelen opboksen tegen sportsupermarkten als Decathlon, of voor hun textielproducten tegen kledingketens als JBC. Ook bij de voeding is er in ons land zware concurrentie, bijvoorbeeld van Colruyt en Delhaize”.

Volgens Van Ossel moeten hypermarkten het ook hebben van gezinnen, die het als een dagje uit zien. Carrefour heeft de laatste tijd niet veel geïnvesteerd in zijn winkels. "Men gaat er niet meer voor het plezier", meent de retailspecialist. Carrefour wil ook het concept van een aantal van zijn hypermarkten omvormen. Van Ossel is van mening dat er een goede kans tot slagen is voor het omvormingsplan. "Hun buurtwinkels doen het goed, hun supers redelijk goed. Als ze de problemen met hun hypers kunnen aanpakken en de supers wat kunnen opfrissen en het mes in de kosten zetten, waarom zou er geen kans op succes zijn”?

De vakbonden reageren geschokt op het voornemen van de Carrefour-directie. "Dit plan is veel erger dan verwacht. Het gaat om een worst case scenario in het kwadraat", klonk het. Het "drama van vandaag" vormt volgens de bonden op termijn "een risico voor de hele sector". "Nergens viel te horen dat de werknemers van de 21 winkels die gesloten worden elders aan de slag kunnen. Ze worden weggegooid als Kleenex. Dit is uitermate triest", zegt Jan De Weghe van de socialistische vakbond.

Chris Van Droogenbroeck van LBC-NVK benadrukt dat hetgeen vandaag aangekondigd is niet in proportie staat tot de geleden verliezen van de afgelopen tien jaar. "Carrefour halveert zijn magazijnenpark in eigen beheer. Daardoor blijft nog een dertigtal hypermarkten over. Dat is 1 Carrefour per 1.000 vierkante kilometer in België: veel te weinig om een commerciële positie te veroveren in België", klinkt het.

Precies aan een commercieel plan ontbreekt het Carrefour volgens De Weghe. "Mensen weten waarom ze bij Colruyt en waarom ze bij Delhaize gaan winkelen, maar niemand weet waarom zij of hij bij Carrefour gaat winkelen. Dit is commerciële incompetentie", aldus De Weghe. “De tijd van de aandeelhouders is gekomen. Het verhaal van vandaag is er een om het personeel aan een lager tarief tewerk te stellen dan de concurrenten. Hierin meestappen is meegaan in sociale dumping", besluit Van Droogenbroeck.

Ondanks het verlies van 40 miljoen euro dat Carrefour de afgelopen negen jaar maakte in België, gaf de retailer dinsdag nog mee dat het niet van plan is ons land te verlaten. "We hebben er vertrouwen in dat de sociale dialoog succesvol zal zijn", besluit Lavinay. "Er is geen andere optie”.

Na de aankondiging van de Carrefour-directie braken her en der spontane acties uit in Carrefour-vestigingen. De vakbonden sluiten niet uit dat er nog acties komen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek