Makro vraagt bescherming tegen schuldeisers aan

Makro Cash & Carry, de keten boven de Makro- en Metro-winkels, heeft bescherming aangevraagd tegen schuldeisers. De raad van bestuur van de supermarktketen wil met deze stap de levensvatbare economische activiteiten van het bedrijf beschermen zodat ze later eventueel verkocht kunnen worden.

1 september 2022  – Laatst bijgewerkt om 1 september 2022 15:04
Lees meer over:
Makro logo_Makro

Al jaren verlieslatend

De Belgische tak van Makro telt zeventien winkels: elf winkels van horecagroothandel Metro en zes vestigingen van supermarktketen Makro. Er werken in totaal zowat 2.000 mensen. Makro heeft het al jaren moeilijk om zich te handhaven in het distributielandschap. Al jaren boekt de keten verlies, vorig jaar liep dat zelfs op tot 42 miljoen euro.

In juni werd Makro Belgium overgenomen door investeerder Bronze Properties. Deze onderneming staat bekend om de bedrijven die het opkoopt, te saneren. Na een grondige analyse stelt Bronze Properties nu dat de huidige structuur van de activiteiten van Makro Cash & Carry Belgium en de financiële moeilijkheden waarmee het bedrijf te kampen heeft, een bedreiging vormen voor de bedrijfscontinuïteit. “Zelfs voor een gewone reorganisatie en ontslagronde is er niet meer genoeg geld”, klinkt het.

Volgens de investeerder heeft Marko een staat van insolventie tot nu toe alleen maar kunnen afwenden door regelmatige en zeer grote kapitaalverhogingen, gefinancierd door voormalig aandeelhouder Metro AG. “De huidige structuur van de bedrijfsactiviteiten, die georganiseerd zijn in één juridische entiteit, is economisch onhoudbaar”, besluit Bronze Properties.

Makro gaat halve varkens verkopen nieuws

Geen interesse in geheel van activiteiten

“De voorbije maanden hebben verschillende partijen wel interesse getoond in de overname van de activiteiten van Metro, van bepaalde activiteiten van Makro of van Makro-winkels. Maar geen enkele geïnteresseerde partij heeft voorgesteld om het bedrijf in zijn geheel over te nemen”, beklemtoont de nieuwe eigenaar.

Met de aanvraag tot wat officieel heet “een procedure van gerechtelijke reorganisatie door overdracht onder gerechtelijk gezag” wil Bronze Properties de tijd krijgen om de verlieslatende groep op te delen zodat het losse, levensvatbare onderdelen ervan kan verkopen.

De Antwerpsen ondernemingsrechtbank zal nu een gedelegeerd rechter aanstellen om het verzoek voor de procedure van gerechtelijke reorganisatie te analyseren. Als er wordt ingegaan op het verzoek, wordt er een gerechtsmandataris aangewezen die de volgende stappen voor de overdracht van activiteiten zal beheren. De procedure zou ongeveer 4 tot 6 maanden duren.

Winkels blijven voorlopig open

In die tijd blijven de winkels wellicht gewoon open, al valt protest van de vakbonden te verwachten. Voor retailvakblad RetailDetail is het alvast duidelijk: “Makro en Metro in België zullen niet in de huidige vorm blijven bestaan.”

Bron: Belga / RetailDetail

Beeld: Makro

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek