Cargill schrapt banen door krimp veestapel en goedkope maïs
nieuwsVoedingsreus Cargill wil in België 164 banen schrappen, zo heeft Belga vernomen van vakbondssecretaris Tina De Greef van ACV Voeding en Diensten. Eerder was nog sprake van 80 jobs. Het Amerikaanse bedrijf telt in ons land zo'n 1.200 werknemers verspreid over verschillende vestigingen in Antwerpen, Mechelen, Gent, Vilvoorde, Izegem en Moeskroen. Cargill heeft zijn winstdoelstellingen niet gehaald, onder andere door de krimpende veestapel in de Verenigde Staten en de gedaalde prijzen voor maïs en soja.
Cargill is gevestigd in het Amerikaanse Minneapolis en is vooral gespecialiseerd in het verhandelen van landbouwgrondstoffen. Het bedrijf haalde zijn winstdoelstelling niet en wil nu vijf procent van de in totaal 164.000 banen schrappen, blijkt uit een interne memo die het persagentschap Bloomberg kon inkijken.
De ontslagen zouden vooral bij de administratie vallen, zeggen betrokkenen aan Bloomberg. De meeste jobs worden al dit jaar geschrapt. "Onze organisatie zal worden gestroomlijnd door niveaus te schrappen, de verantwoordelijkheden van het management uit te breiden en dubbel werk te verminderen", klinkt het. "We moeten de snelheid en efficiëntie van ons werk verbeteren, onze kosten en kapitaal beter beheersen en beantwoorden aan de vraag van onze klanten voor een eenvoudiger organisatie."
Voor België gaat het dus om mogelijk 164 medewerkers wiens job bedreigd is. Het merendeel van de ontslagen wil de directie doorvoeren bij de technische bedrijfseenheid Mechelen-Vilvoorde, waar er 89 banen bedreigd zijn op zo'n 550 bedienden en kaderleden.
"De vakbonden betreuren de intentie tot collectief ontslag", zegt De Greef in een eerste reactie. "Cargill is geen bedrijf in moeilijkheden en wil gewoon meer winst, dat vinden wij onaanvaardbaar. We zullen er dan ook alles aan doen om de tewerkstelling te behouden."
De directie van Cargill bevestigt het wereldwijde herstructureringsplan, maar geeft geen aparte cijfers over België. "Om de impact van Cargill te versterken, moeten we ons talent en onze middelen heroriënteren om ze beter af te stemmen op onze strategie. Helaas betekent dit dat we ons wereldwijde personeelsbestand met 5 procent moeten verkleinen", bevestigt de Europese directeur mediarelaties Nicole Marlor dinsdag. "Deze moeilijke beslissing is niet lichtvaardig genomen. We zullen steunen op onze kernwaarde van mensen op de eerste plaats zetten, terwijl we onze collega's in deze overgangsperiode ondersteunen".
De Amerikaanse voedingsreus is al sinds 1953 in België actief, via een graanimportkantoor in Antwerpen. Ruim 70 jaar later zijn de activiteiten fors uitgebreid, met onder meer de productie van ingrediënten voor voedingsmiddelen en de verwerking, distributie en verkoop van verschillende landbouwproducten. Ook het Europese hoofdkantoor voor voedingsactiviteiten, Cargills Europese onderzoeks-en ontwikkelingscentrum (O&O) en het belangrijkste technische centrum voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika, zijn in België gevestigd.
De lagere prijzen voor maïs en sojabonen hakken er stevig op in bij Cargill, net als bij zijn concurrenten. Daarnaast is het bedrijf één van de grootste handelaars in rundvlees van de VS. De krimp van de Amerikaanse veestapel tot het laagste peil in 70 jaar, laat zich voelen. In het boekjaar dat eind mei afliep, zakte de winst tot 2,48 miljard dollar, het laagste niveau sinds 2015-2016 en meer dan een halvering tegenover de periode 2021-2022.

Bron: Belga