Campagne voor particuliere kweek van veilige groenten

In de Noord-Limburgse gemeenten Lommel, Neerpelt en Overpelt en in het Antwerpse Balen en Mol worden deze maand informatiesessies georganiseerd over de manier waarop de inwoners veilig groenten kunnen kweken in een verontreinigde omgeving. De campagne komt er op advies van wetenschappelijke experts.
21 oktober 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

In de Noord-Limburgse gemeenten Lommel, Neerpelt en Overpelt en in het Antwerpse Balen en Mol worden deze maand informatiesessies georganiseerd over de manier waarop de inwoners veilig groenten kunnen kweken in een verontreinigde omgeving. De campagne komt er op advies van wetenschappelijke experts.

Aanleiding voor de campagne is een blootstellingsonderzoek dat eerder aangetoond heeft dat zelf geteelde groenten in de Noorderkempen een belangrijke bron zijn van schadelijke metalen. Het gaat om een initiatief van het Medisch Milieukundig Lokaal Gezondheidsbeleid, dat zich specifiek richt op particuliere tuinders.

Die krijgen een informatiebrochure met wetenschappelijk gefundeerde teeltadviezen over onder meer bekalking, het gebruik van compost en het nemen van grondstalen. Een aantal tuincentra uit de regio gaat de brochures onder haar klanten te verspreiden en biedt gratis zuurtegraadmetingen aan.

De inwoners van Balen en Mol krijgen tot slot ook de mogelijkheid om tegen een verminderd tarief een cadmiumtuinonderzoek te laten uitvoeren.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek