CAG wint cultuurprijs Ultima voor erfgoedproject Water & Land

nieuws

Het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) heeft een Ultima 2024 gewonnen in de categorie Roerend en Immaterieel Erfgoed. De prestigieuze Vlaamse cultuurprijs werd toegekend voor het project Water & Land, dat onderzoekt hoe traditionele landbouwtechnieken kunnen bijdragen aan hedendaagse klimaatoplossingen.

29 april 2025 Isabelle Braet
Lees meer over:
heggenleggen-copyrightPeterGuedens

Samen met partners zoals het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) verkent CAG hoe erfgoedpraktijken zoals graslandbevloeiing, heggenvlechten en composteren opnieuw ingezet kunnen worden voor duurzaam waterbeheer, biodiversiteitsherstel en bodemverbetering.

Verrassing bij bekendmaking

"Dat moment overviel ons een beetje", zegt projectmedewerker Laura Danckaert over het verrassende nieuws, dat tijdens een ogenschijnlijk gewone reportage werd meegedeeld door wetenschapsjournalist Martijn Peters. "We waren natuurlijk al fier op wat we met Water & Land hadden opgebouwd, maar dit nieuws was een grote verrassing. De afgelopen jaren hebben we veel werk verricht met mooie resultaten: veel boeiende gesprekken met erfgoedgemeenschappen en experten, interessante podcasts en fijne filmpjes, allemaal gebundeld op onze website."

Ook Chantal Bisschop, stafmedewerker Immaterieel Erfgoed, benadrukt het belang van samenwerking. "We hebben in België en Nederland kunnen samenwerken met zoveel verschillende mensen die elk hun eigen kennis en ervaring inbrachten. Die brede samenwerking is de echte kracht van het project. Deze prijs is dan ook een erkenning voor iedereen die heeft bijgedragen aan de herwaardering van traditionele kennis als bouwsteen voor een klimaatrobuuste toekomst."

Erfgoed in een hedendaagse context

Volgens Danckaert draait het project om de brug tussen verleden en toekomst. "Door duurzame technieken opnieuw onder de aandacht te brengen, willen we aantonen dat erfgoed niet stil staat. Het biedt waardevolle inzichten om vandaag beter om te gaan met water, natuur en landbouw."

Het project krijgt ook internationale erkenning. "Organisaties zoals UNESCO en de Verenigde Naties zijn volop bezig met het thema", vertelt Bisschop. "Wanneer we ons werk dat we in Vlaanderen en Nederland hebben verricht breder internationaal voorstellen, zijn de reacties telkens heel enthousiast. Het gaat om een universeel thema met veel potentieel voor internationale samenwerking."

Voor CAG is de bekroning niet alleen een erkenning, maar ook een aanmoediging voor de toekomst. "We zijn erg trots op deze bekroning", zegt coördinator Yves Segers. "De Ultima versterkt onze overtuiging dat erfgoed een actieve rol kan spelen in maatschappelijke transities. Met Water & Land hebben we een sterke basis gelegd."

CAG zal ook na afloop van het project blijven inzetten op de kracht van immaterieel erfgoed. "Onder de noemer 'Klimaatrobuust' zetten we de komende jaren verder in op ecologische transities", aldus Segers. "De Ultima geeft ons nog meer een boost om dit werk uit te dragen."

Yves Segers, Laura Danckaert en Chantal Bisschop (c) Departement Cultuur, Jeugd en Media

Jury looft vernieuwende aanpak

De jury prees Water & Land om de manier waarop het project erfgoed actief inzet voor actuele maatschappelijke uitdagingen. Ze benadrukte de waarde van samenwerking met erfgoedgemeenschappen en de maatschappelijke relevantie van het project. Volgens de jury overstijgt Water & Land het klassieke erfgoeddenken en laat het zien hoe erfgoed vandaag kan bijdragen aan innovatie en duurzaamheid.

De officiële uitreiking van de Ultima’s vindt plaats op 22 mei. Publiek kan nog tot 30 april stemmen voor de publieksprijs.

Meer info over het project is te vinden op de website van CAG.

Hoe eeuwen van drainage de Kempen kwetsbaar maken voor droogte
Uitgelicht
Door eeuwenlange ingrepen in de waterhuishouding is de Kempen extra kwetsbaar geworden voor droogte. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Designing deserts?’ van twee KU Leuven-docto...
26 maart 2025 Lees meer

Beeld: Peter Guedens

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek