Nieuw buxus-"vaccin" weert chemische bestrijding

Buxusveredelaar Herplant uit Beerse heeft met de schimmelresistente Betterbuxus de Florall Award in de wacht gesleept. Dit is een prijs die traditioneel tijdens de Florall sierteelt- en boomkwekerijbeurs in Waregem wordt uitgedeeld en waarmee een innovatieve plant of sierteeltconcept wordt geëerd. Mogelijk betekent de prijs een zetje in de rug van de plant die door de buxusmot enorme imagoschade opliep.

5 maart 2021  – Laatste update 5 maart 2021 10:43
Lees meer over:
BetterBuxus2

"Betterbuxus bestaat uit vier buxus-cultivars die allemaal schimmelresistent zijn", legt Didier Hermans, één van de drie broers die Herplant uit Beerse runnen. Het is het product van veertien jaar onderzoek en veredeling in samenwerking met ILVO en PCS waarbij vanuit zaailingen de natuurlijke resistentie van wilde varianten werd ingebracht.

Met de start van de veredeling wilde Herplant veertien jaar geleden een oplossing vinden voor het grootste probleem dat de buxus plaagt, schimmels die tijdens een warme periode in enkele dagen een groot deel van de plant kunnen vernietigen. “Deze schimmel is alleen met chemische middelen te behandelen”, zegt Lucien Verschoren, van het Verbond van Boomtelers en één van de vijf juryleden van de Florall Awards.

Internationale kansen

“Deze nieuwe rassen met resistentie tegen schimmelziekten counteren alvast het grootste probleem van buxus. Ze hebben eigenlijk een soort van vaccin uitgevonden waardoor het niet langer nodig is om chemische bestrijding toe te passen”, verklaart Verschoren de keuze van de jury voor Betterbuxus. “Deze hybride heeft potentieel om het ook internationaal goed te doen. Daarmee kan ze het Vlaamse sierteeltgerichte onderzoek en meteen ook de sector nog meer op de internationale kaart zetten”, vervolgt de jury haar lofrede.

Voor teler Hermans is de prijs ook een bekroning van het lange veredelingswerk. “Er wordt al gauw naar bestrijdingsmiddelen gekeken als het gaat om het bestrijden van ziektes. Maar veredeling kan ook vaak voor een oplossing zorgen en dat is duurzamer.” De Betterbuxus variëteiten zijn sinds begin vorig jaar in beperkte oplage terug te vinden in historische tuinen, zoals het Nederlandse Paleis Het Loo en het Franse Château de Villandry.

Door onwaarheden in de mediaberichtgeving is het imago van de buxusplant verpest

Didier Hermans - Medezaakvoerder Herplant

De komende jaren wil de veredelaar de planten ook toegankelijk maken voor een breder publiek. Momenteel wordt er een netwerk opgebouwd van vakkundige dealers. Het is belangrijk dat deze verdelers behalve buxussen ook informatie verspreiden, aldus Hermans. "Wij willen alleen werken met dealers die de klanten professioneel informeren over de verzorging van de plant.”

Onjuiste informatievoorziening heeft de buxusplant de afgelopen jaren naar de rand van de afgrond gebracht, volgens de teler. Sinds de opkomst van de buxusmot, die uit China is komen overwaaien, hebben particulieren hun buxussen en masse naar het containerpark gebracht. “Er werden verhalen verspreid dat de buxusmot dodelijk was voor de koolmees. Onderzoek heeft aangewezen dat dit helemaal niet klopt”, geeft Hermans een voorbeeld van de negatieve beeldvorming.

Kaalslag in de sector door buxusmot

De crisis in de buxussector had tot gevolg dat bedrijven stopten met de teelt en zochten naar alternatieven. “In Nederland, een grote buxusproducent, is het areaal in enkele jaren afgenomen van 1.800 hectare tot minder dan 700 hectare nu”, stelt de teler. Volgens hem en Verschoren berust heel de crisis op een misverstand. Hermans: “De mot is perfect te bestrijden met biologische middelen.”

Ook Herplant is de buxuscrisis niet in de koude kleren gaan zitten. “Wij hebben de crisis gelukkig overleefd, maar daar is alles mee gezegd”, vertelt Hermans die dit voornamelijk wijdt aan het belang van de export voor zijn bedrijf. “Voor corona ging 90 procent van onze planten naar het buitenland en daar heeft het imago van de buxus beter stand gehouden.”

Plant is aan revival bezig

Toch ziet de ondernemer anno 2020 ook hier een revival van de tuinplant. “Tuinaanleggers en tuinarchitecten komen steeds vaker bij ons terug. Ze zijn uiteindelijk toch niet tevreden met de alternatieven die de laatste jaren zijn ontwikkeld.” Ook Verschoren ziet een revival. “Mensen raken steeds meer vertrouwd met de biologische bestrijding van de mot.”

Mogelijk kan de Florall Award eveneens bijdragen om het imago op te poetsen. De Florall Awards zijn traditioneel gekoppeld aan de Florall beurs, de sierteelt- en boomkwekerijbeurs die twee keer per jaar in Waregem plaatsvindt. Door corona ging het fysieke evenement deze week niet door, maar konden telers hun producten digitaal tonen. De tweede plaats op de eveneens digitale Florall Awards ging naar de Agapanthus 'Poppin Purple' van Agapanthuskwekerij uit Aalter. Het Nederlandse Van Vliet new plants BV ging met haar leucothoe, een bloeiende heestersoort, met brons aan de haal.

Agapanthus 'Poppin Purple' won zilver bij de Florall award uitreiking

Bron: Jerom Rozendaal

Beeld: Florall

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek