Bus van Valorfrit toert op biodiesel uit frituurvet

De vzw Valorfrit, het organisme dat in België belast is met de aanvaardingsplicht van gebruikte frituurvetten- en oliën, heeft woensdag in Hasselt de regionale actie, 'De Grote Tombolie', voorgesteld.
7 januari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:06
Lees meer over:

De vzw Valorfrit, het organisme dat in België belast is met de aanvaardingsplicht van gebruikte frituurvetten- en oliën, heeft woensdag in Hasselt de regionale actie, 'De Grote Tombolie', voorgesteld. Die wordt georganiseerd in samenwerking met de intercommunale Limburg.net.

 

De campagne wordt georganiseerd in samenwerking met de intercommunale Limburg.net. In het kader van de actie kunnen Limburgers die gebruikt frituurvet op het recyclagepark inleveren tot en met 28 februari tal van kortingsbonnen en prijzen winnen. Ter gelegenheid van de sensibiliseringscampagne werd aan het station in Hasselt ook de zogenaamde 'Oliespookbus' voorgesteld.

Deze bus rijdt voor tien procent op biodiesel die gewonnen werd uit gebruikte frituurvetten en -oliën. De openbare vervoersmaatschappij De Lijn zal deze bus gedurende een proefperiode inzetten in de regio rond Hasselt. Het gaat om een initiatief dat werd opgezet in samenwerking met het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt.

Een gemiddeld gezin gebruikt zowat 5,5 kilogram frituurvet en -olie per jaar. In de provincie Limburg wordt gemiddeld 3 kilogram frituurvet en -olie ingezameld. Dat is een halve kilogram meer dan het Vlaamse gemiddelde, zo zei Tom Smidts van de vzw Valorfrit. De actie houdt in dat iedere Limburger per ingezamelde liter frituurvet of -olie een kortingbon van 50 eurocent ontvangt voor de aankoop van eetbare olie of vetten.

Bij elke bon zit ook een krasbiljet, waarmee de recycleerder kans maakt op één van de 1.000 duo cinematickets, 100 restaurantbonnen en vijf reischeques ter waarde van 1.500 euro. De stad of gemeente die tot en met 28 februari het meeste frituurvet of -olie via het containerpark inzamelde, wordt bovendien getrakteerd op gratis frietjes. De gerecycleerde vetten en oliën kunnen gebruikt worden voor de aanmaak van kaarsen, rubber, zeep, groene stroom en biodiesel.

De vzw Valorfrit is sinds 1 januari 2005 belast met de aanvaardingsplicht voor gebruikte frituuroliën en -vetten. Valorfrit bestaat uit een aantal toonaangevende ondernemingen en federaties uit de voedings- en distributiesector. Het doel van de vereniging is om toe te zien op een correcte inzameling van vetten en oliën en om de verwerking ervan te stimuleren.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek