header.home link

Brugge is bijenvriendelijkste gemeente van 2020

23 december 2020

Week van de Bij, een initiatief van het Departement Omgeving, ging voor de zesde maal op zoek naar de ‘Bijenvriendelijkste gemeente’ in Vlaanderen. De stad Brugge mag zich dit jaar de titel aanmeten. “De jury heeft gelet op bijenvriendelijke nieuwe aanplantingen, bijeninstallaties, educatie en acties voor burgers”, klinkt het bij de organisatoren. “Brugge kwam als winnaar uit de bus.”

Lees meer over:
Brugge-bij_VerenigingVoorOpenbaarGroen

De afgelopen zes jaar namen in totaal al 91 gemeenten deel aan de wedstrijd Bijenvriendelijkste gemeente. “In het coronajaar 2020 streed een recordaantal van 66 gemeenten om de ondertussen fel begeerde titel van bijenvriendelijkste gemeente”, klinkt het bij het departement Omgeving. “Twintig gemeenten daarvan namen voor de eerste keer deel.”

Inspanningen om bijen te ondersteunen

In de zomermaanden werden alle gemeenten bezocht en de projecten beoordeeld. De jury houdt rekening met een aantal criteria zoals bijenvriendelijke nieuwe aanplantingen; bijenvriendelijk groenbeheer (maaien, snoeien, knotten); bijeninstallaties zoals insectenhotels, een bijenkast, weidepaaltjes met gaatjes of een zandhoop voor zandbijen; educatie en sensibilisering; acties voor burgers zoals bijvoorbeeld plantdagen of groepsaankopen ten voordele van de bij; een bijenwerkgroep of een meerjarig bijenplan.

“In Vlaanderen zijn veel gemeenten bewust ermee bezig om de leefomstandigheden van bijen te verbeteren”, reageert Vlaams minister Zuhal Demir. “Al die inspanningen voor bijenvriendelijk groenbeheer apprecieer ik als milieuminister ten zeerste. Ook Vlaanderen gaat haar deel doen. In 2021 werken we voor het eerst een bestuiversplan uit, naar voorbeeld van onder andere Ierland, waarin we acties opnemen om de achteruitgang van bestuivers in Vlaanderen aan te pakken. Alvast proficiat aan de stad Brugge met de inspanningen die zij daarvoor leveren.”

  • Brugge-natuur-stad-bij_VVOG
  • Brugge-natuur-stad-bij1_VVOG
  • Brugge-natuur-stad-bij2_VVOG

Brugge sleept titel in de wacht

Om een bloeiende stad te zijn, plant Brugge meer bloemen aan op diverse plaatsen zoals brugjes, kaaien, stadsgebouwen, in bloembakken en perken. Naast een massa bloembollen, kwamen er ook meer klimplanten en bloeiende bomen. Burgers die hun voortuinen vergroenen, krijgen ondersteuning.

“De stad Brugge zorgt voor wilde bijen en biodiversiteit door specifiek beheer van de bossen, parken en natuurgebieden”, klinkt het bij de jury. “Bijenhotels en bijenhallen kan je onder andere vinden aan het buurthuis Zwankendamme, Tudor, de Kinderboerderij, basisschool Brugge Noord, BuSO-school De Varens, het natuurcentrum Beisbroek. De stad koppelt aan de ecologische waarde ook een educatief aspect. Vanuit kinderboerderij De Zeven Torentjes en het natuurcentrum Beisbroek wordt een natuur-educatieve werking over het hele grondgebied ontplooit. Ook het Brugse Concertgebouw doet een duit in het zakje met de wilde bij als symbool voor het educatieve programma.”

Brugge volgt zo Hasselt (2019) Genk (2018) Beernem (2017), Beveren (2016) en Knokke-Heist (2015) op. Gemeenten die speciale aandacht hebben voor bijen, kunnen zich vanaf eind april 2021 terug inschrijven voor de wedstrijd ‘Openbaar Groenawards’ categorie ‘Bijenvriendelijkste gemeente’.

Meer info? www.vvog.info en www.weekvandebij.be

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Vereniging voor Openbaar Groen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek