Brouns pleit voor strengere regels voor ureumkorrels

nieuws

Minister van Omgeving en Landbouw Jo Brouns (cd&v) kan het gebruik van ureumkorrels in Vlaanderen niet volledig verbieden, maar pleit wel voor strengere regels. Deze korrels, die als milieuvriendelijk alternatief voor strooizout worden gepromoot, bevatten ureum, een stikstofrijke stof die juist schadelijk kan zijn voor het milieu. Ondanks de bezorgdheid van deze zogenaamde ‘milieuvriendelijke’ dooikorrels, is een verbod niet mogelijk.

19 februari 2025 Lize Dieltjens
dooikorrels ureum

De discussie over ureumkorrels komt uit Nederland, waar de stad Amsterdam onlangs deze korrels gebruikte in plaats van het traditionele strooizout. Men beweert dat de korrels beter zijn voor het asfalt en vijf keer sneller en langer werken dan zout. De bewering dat de korrels milieuvriendelijk zijn, is echter twijfelachtig. Ureum, het actieve bestanddeel in de korrels, komt in de bodem of het water terecht en wordt daar omgezet in ammonium, dat vervolgens in nitraat verandert. 

Omdat dit ernstige schade kan veroorzaken aan de waterkwaliteit, het grondwater en de lucht, wou Vlaams Belang-parlementslid Dries Devillé van minister Brouns weten of hij het gebruik ervan ging aanpakken. Het is bovendien zo dat ureum meer stikstof bevat dan toegestaan op landbouwgrond, wat extra zorgen oproept over de ecologische impact.

Waarschuwing

Brouns heeft eerder al gewaarschuwd voor de gevolgen van dit zogenaamde ‘milieuvriendelijke’ alternatief. “Onze land- en tuinbouwers leveren enorme inspanningen om de impact van meststoffen op het milieu te beperkt. Het is dan niet juist dat een product zoals dit zonder controle ingezet wordt, terwijl het direct in de waterlopen terechtkomt.”

Deze bezorgdheid wordt gedeeld door landbouworganisaties zoals Boerenbond, die erop wijzen dat ureum in feite een meststof is, vergelijkbaar met urine, en dat het risico op vervuiling van het grondwater groot is. “We kaarten dit punt dan ook mee aan in de discussie over de evaluatie van de MAP-meetpunten. Dit mag niet op de rekening van de landbouwsector geschreven worden”, aldus Boerenbond.

Geen verbod, wel strengere regels

Hoewel Brouns geen algeheel verbod kan opleggen, pleit hij wel voor strengere beperkingen. “Ik heb mijn administratie gevraagd om het gebruik van ureumkorrels in Vlaanderen in kaart te brengen zodat we op basis van concrete data gerichte maatregelen kunnen nemen om het gebruik zo veel mogelijk in te perken”, vertelt hij. De minister wil ook dat consumenten beter geïnformeerd worden over de milieu-impact van dit product.

Het toezicht op het gebruik van producten valt echter onder federale bevoegdheid. Dit betekent dat Brouns niet in staat is om het gebruik van ureumkorrels op Vlaams niveau te verbieden. “Het invoeren van een verbod zou in strijd zijn met de federale wetgeving over productnormen”, aldus de minister.  Brouns maakt zich zorgen over de milieu-impact van ureumkorrels. “Ik zal in gesprek gaan met mijn federale collega’s om te kijken of er voorwaarden kunnen gesteld worden aan de verkoop en het gebruik van ureumkorrels”, zegt hij. “Op die manier kunnen we de ecologische gevolgen beter beheersen en het gebruik ervan beperken.”

Gebruik op grote schaal onwaarschijnlijk 

Hoewel er momenteel geen verbod is op het gebruik van ureumkorrels, zijn er praktische redenen waarom het onwaarschijnlijk is dat deze op grote schaal in Vlaanderen gebruikt zullen worden. Ureumkorrels zijn relatief duur in vergelijking met traditioneel strooizout, wat het gebruik ervan minder aantrekkelijk maakt. Bovendien gebruikt het Agentschap Wegen en Verkeer natriumchloride en calciumchloride om gladheid te bestrijden. Op de Vlaamse luchthavens worden enkel strooimiddelen gebruikt waar geen ureum in zit.

Brouns wil zich inzetten voor het reguleren van het gebruik van producten zoals ureumkorrels, maar benadrukt dat dit moet gebeuren binnen de grenzen van de federale wetgeving. Hij onderstreept het belang van het goed in kaart brengen van de milieu-impact en het nemen van passende maatregelen waar nodig.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek