nieuws

Britten begraven, Nederlanders vaccineren

nieuws
Britse militairen hebben maandag een begin gemaakt met het begraven van 200.000 schapen die wegens mond- en klauwzeer (MKZ) zijn afgemaakt. Over het Kanaal, in het eveneens door de ziekte getroffen Nederland, zijn de eerstenoodvaccinaties uitgevoerd.
27 maart 2001  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:51
Britse militairen hebben maandag een begin gemaakt met het begraven van 200.000 schapen die wegens mond- en klauwzeer (MKZ) zijn afgemaakt. Over het Kanaal, in het eveneens door de ziekte getroffen Nederland, zijn de eerste noodvaccinaties uitgevoerd.

De begrafenis gebeurt op een voormalige vliegbasis in Cumbria, waar het Britse leger massagraven van 90 meter lang, 4 meter diep en 5 meter breed heeft aangelegd. Later worden ook kadavers van schapen die ter plaatse worden geslacht in de graven geborgen.

Het aantal MKZ-besmettingen in het Verenigd Koninkrijk liep maandag verder op tot 617. In totaal moeten in het land 615.000 dieren preventief worden geslacht, waarvan 420.000 schapen. Tot nu toe zijn al 388.000 beesten gedood. In tegenstelling tot runderen, die volledig moeten worden vernietigd om besmetting met BSE te voorkomen, kunnen schapen worden begraven.

In Nederland heeft het ministerie van Landbouw maandag opdracht gegeven tot noodvaccinaties bij vee in MKZ-verdachte of -besmette gebieden. Rond Oene (Gelderland) hebben ongeveer 2.000 dieren bij 32 bedrijven inmiddels een prikje gekregen. De vaccinaties worden gegeven om de autoriteiten meer tijd te geven om dieren te ruimen. De betrokken overheidsdienst (Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees/ RVV) heeft te weinig capaciteit voor het grote aantal dieren dat moet worden gedood. De ruimingen treffen inmiddels 27.000 dieren.

Intussen wordt verdergegaan met het preventief ruimen van dieren uit verdachte veebedrijven. Op verschillende plaatsen voerden landbouwers actie om de preventieve ruimingen tegen te gaan en te pleiten voor vaccinaties bij alle vatbare dieren. Ook de Nederlandse overheid is voorstander van deze piste, maar stuit voorlopig op het verbod van de Europese Unie.

Ook in de VS is kritiek geuit op de autoriteiten. Volgens critici zijn er te weinig maatregelen om te voorkomen dat het virus overslaat naar de VS. De voormalige Amerikaanse minister van Landbouw, Dan Glickman, zei maandag dat het Witte Huis de bewaking aan de grenzen moet verbeteren. Ook zou de regering de veeziekte moeten zien als een bedreiging van de nationale economische veiligheid. De VS hebben wel een verbod ingesteld op de import van vlees en vleesproducten uit de Europese Unie.

De vrees voor uitbreiding van de epidemie neemt ook in andere landen toe. Zo verkopen Duitse boeren en varkensmesters massaal varkens aan slachthuizen en slagers om mogelijke besmetting of een vervoersverbod voor te zijn. Vooral in de deelstaten Nedersaksen en Noord-Rijnland-Westfalen, nabij Nederland, is die trend heel duidelijk te zien.

De veterinaire diensten in Rusland hebben maandag met onmiddelijke ingang een verbod van de invoer van dierlijke producten uit de Europese Unie afgekondigd. Het verbod geldt voorlopig 21 dagen. De maatregel geldt ook voor producten uit Oost-Europa en de Baltische landen. Het gaat om alle producten van dierlijke oorsprong, om levend (slacht)vee en melkproducten.

Bron: ANP/DPA/Reuters/AFP

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek