Britse tactiek inzake meerjarenbegroting wekt wrevel
nieuwsMaar die methode zet bij de meeste lidstaten heel wat kwaad bloed, vooral omdat Straw herhaalde dat er "substantiële veranderingen" nodig zullen zijn in vergelijking met de Luxemburgse voorstellen van juni, toen geen akkoord mogelijk was omdat de Britten een daling van de landbouwsubsidies eisten in ruil voor een korting op hun zogenaamde rebate.
Straw moest na de Raad wel toegeven dat hij geleerd had dat meer dan 20 lidstaten de Luxemburgse voorstellen zouden aanvaarden, waaronder landen die in juni niet akkoord waren. Londen staat dus meer en meer geïsoleerd. Alleen Nederland en Zweden wijzen nog de Luxemburgse voorstellen af omdat ook zij een bijdragevermindering willen.
Een van de hevigste reacties op de Britse tactiek kwam van Karel De Gucht (VLD). Volgens de minister worden alleen maar "nutteloze discussies" gevoerd zolang er geen voorstel is. En als er substantiële veranderingen zullen zijn in de voorstellen tegenover juni, is dat een extra reden om ze zo snel mogelijk rond te delen. De Gucht stoort zich ook aan de houding van Straw: hij treedt op als Brits delegatieleider, maar vervult zijn rol van voorzitter niet, luidt de kritiek.
Douglas Alexander, de Britse minister van Europese Zaken, maakte overigens ook opnieuw een band tussen de begrotingsbesprekingen en de WTO-onderhandelingen in Hongkong over vrijhandel. Die lopen gelijktijdig met de Europese top. De band loopt via de landbouwuitgaven, die in beide dossiers onder druk staan.
Bron: De Standaard