"Britse regering wil nu toch vaccineren"
nieuwsBrown heeft zich tot dusver steeds tegen vaccinatie uitgesproken, omdat dat "meer kwaad dan goed" zou doen. Brits rundvlees kan na een vaccinatiecampagne niet meer geëxporteerd worden. Browns belangrijkste wetenschappelijk adviseur, prof. David King, heeft nu geadviseerd tot vaccinatie om uitbreiding van de epidemie te voorkomen. In het Verenigd Koninkrijk zijn inmiddels meer dan 1.300 bedrijven besmet met MKZ.
Het advies van King is bekend geworden nadat de regering zaterdag had toegegeven dat de crisis haar boven het hoofd groeit. Het lukt niet boerderijen rond infectiehaarden binnen 48 uur te ruimen, terwijl dat cruciaal is om verspreiding van het virus te voorkomen. Er staan nu ruim een half miljoen dieren op de lijst om zo snel mogelijk afgemaakt te worden.
Ongeveer 400.000 reeds gedode dieren moeten nog op de een of andere manier worden gedumpt. De in maart aangewezen massagraven beginnen vol te raken. Daarom wil de regering niet met MKZ geïnfecteerde afgemaakte dieren op vuilstortplaatsen storten.
Tegen die maatregel is protest gerezen omdat de afvalbedrijven het risico te groot vinden. Zij denken dat het risico van besmetting met BSE groter wordt, waardoor zij geconfronteerd kunnen worden met rechtszaken als besmetting met de ziekte van Creutzfeldt-Jakob tot hen te herleiden zou zijn.
Een woordvoerder van de overkoepelende organisatie Environmental Services Association, Dirk Hazell, benadrukte tegenover de krant The Observer dat het tot dusver niet veilig werd geacht karkassen van runderen boven de dertig maanden te storten. Deze dode dieren werden bij hoge temperatuur verbrand om besmetting met BSE te voorkomen. Daaraan lijkt nu een einde te komen. Hazell benadrukt dat besmetting met MKZ minder ernstig is dan besmetting door BSE-runderen.
Verbranden van de karkassen van de afgemaakte dieren is waarschijnlijk niet zo veilig als de regering zegt, schreef The Sunday Telegraph. "De verzekering van de regering dat de epidemie niet verergert door met virus besmette rook is gebaseerd op minder dan nattevingerwerk. Wetenschappers geven toe dat zij geen bewijs uit luchtmetingen of proeven hebben dat de brandstapels veilig zijn".
De Britse regering overweegt nu toch vaccinatie in de strijd tegen de mond- en klauwzeerepidemie. Minister Nick Brown van Landbouw kondigt mogelijk dinsdag al aan dat hij door middel van nood- of ringvaccinatie wil proberen verdere verspreiding van het virus te voorkomen, meldde de krant The Sunday Telegraph.
Bron: ANP