nieuws

Brits BSE-expert wil begraven karkassen opgraven

nieuws
Een Brits expert, lid van een adviescomité, zegt dat sommige karkassen van dieren die afgemaakt werden om de MKZ-epidemie tegen te gaan, mogelijk opnieuw moeten opgegraven worden. Dit wegens gevaar voor de verspreiding van degekkekoeienziekte.
24 mei 2001  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:51
Een Brits expert, lid van een adviescomité, zegt dat sommige karkassen van dieren die afgemaakt werden om de MKZ-epidemie tegen te gaan, mogelijk opnieuw moeten opgegraven worden. Dit wegens gevaar voor de verspreiding van de gekkekoeienziekte.

Volgende maand moet een groep Britse BSE-wetenschappers (Spongiform Encephalopathy Advisory Committee) de overheid officieel advies geven over de zaak. Zo goed als zeker zal ze aanraden om voor elke begraafplaats van afgemaakte runderen ouder dan 5 jaar na te gaan of het nodig is de karkassen op te graven en nadien te verbranden.

"Ik denk dat het geval per geval zal moeten bekeken worden", zei één van de experten aan Reuters. "Het zal afhangen van de geologie van de site en de manier van afmaken".

Woensdag had het Britse ministerie van Landbouw gezegd dat het tijdens de MKZ-crisis te laat (nadat al 500 MKZ-haarden waren ontdekt) advies had gekregen om risicovolle (oudere) runderen te verbranden. Mogelijk werden ook dieren die besmet zijn met de gekkekoeienziekte begraven. Volgens een woordvoerder weet het ministerie niet hoeveel runderen en van welke ouderdom begraven liggen in de verschillende graven. Bij runderen die meer dan 5 jaar geleden (voor de strenge BSE-maatregelen) geboren werden, is de kans op besmetting met de gekkekoeienziekte groot.

Wetenschappers geloven dat BSE-koeien die begraven liggen de bodem en het water kunnen besmetten en op die manier de gekkekoeienziekte verder kunnen verspreiden èn de menselijke variant van BSE (Creutzfeldt-Jakob) kunnen overdragen naar personen. Donderdag werd in Groot-Brittannië trouwens de 100ste persoon geteld die besmet is met de nieuwe variant van CJ.

Sinds het uitbreken van de mond- en klauwzeerepidemie in Groot-Brittannië eind februari, werden al 3 miljoen dieren begraven. Politici deinsden terug voor méér brandstapels omwille van het effect op het toerisme.

Bron: Reuters/Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek