nieuws

82 miljoen vleeskippen sterven voor hun slachtleeftijd in Verenigd-Koninkrijk

nieuws

Vorig jaar stierven in het Verenigd Koninkrijk 82,3 miljoen vleeskippen vroegtijdig, nog voor ze het slachtgewicht bereikt hadden. Dat blijkt uit een rapport van dierenwelzijnscampagnegroep 'Open Cages'. Volgens de pluimveevleessector is de hoge uitval te verklaren door de vogelgriep en extreme zomertemperaturen. Dierenwelzijnsorganisaties schrijven de oorzaak dan weer toe aan de snelle groei van braadkippen, wat resulteert in welzijns- en gezondheidsproblemen. Ze roepen retailers op om over te stappen naar traaggroeiende kippenrassen.

16 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 16 november 2023 19:39 Joris Rigo

Vroegtijdige sterfte

Jaarlijks worden in het Verenigd Koninkrijk (VK) 1,1 miljard kippen geslacht voor vlees. Vorig jaar stierven er 82,3 miljoen kippen voordat ze het slachtgewicht bereikt hadden. Dat meldt Open Cages op basis van officiële cijfers van het ministerie van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken uit de VK. Het sterftecijfer van bijna zeven procent, is het hoogste in minstens tien jaar tijd. Ter vergelijking: in 2021 stierven 64 miljoen kippen vroegtijdig, berichtte The Guardian. Het Britse Red Tractor-garantiesysteem, een keurmerk voor boerderijen, stelt dat het sterftecijfer niet hoger mag zijn dan vijf procent.

In België werden vorig jaar zo’n 300 miljoen kippen geslacht, goed voor 440 miljoen kilogram aan kippenvlees. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau Statbel. Uit de kerngetallen van het Landbouwmonitoringsnetwerk van het Departement Landbouw en Visserij blijkt dat de uitval bij slachtpluimvee vorig jaar 2,71 procent bedroeg. Dat is een daling van één procent ten opzichte van 2018 (3,74%). Het departement benadrukt wel dat het aantal waarnemingen vrij beperkt is, in dit geval gemiddeld 14. "Deze cijfers zijn met andere woorden niet geëxtrapoleerd, ze kunnen niet opgevat worden als een voorspelling op basis van de vrij beperkte waarnemingen.

De Europese regelgeving stelt dat het sterftecijfer bij opfok van vleeskippen van kuiken tot aan de gangbare slachtleeftijd van 42 dagen maximaal 3,46 procent mag bedragen. Deze regeling bevat wel een uitzondering voor overmacht, zoals de uitbraak van een ziekte. In ons land is een laag uitvalspercentage belangrijk omdat een vleeskuikenhouder alleen mag werken met een maximale bezetting tot 42 kilogram vleesgewicht per vierkante meter op voorwaarde dat het uitvalspercentage onder de norm ligt. De norm hiervoor wordt berekend met de formule: 1 procent + 0,06 procent x slachtleeftijd. Bij een gangbare slachtleeftijd van 42 dagen is de norm dus 3,5 procent.

0

2018

0

2022

Oorzaken sterfte

Het recordsterftecijfer in het VK heeft volgens de British Poultry Council, de belangenorganisatie van de pluimveeindustrie, onder meer te maken met de vogelgriep en de extreme zomertemperaturen in 2022. Dierenwelzijnsorganisaties zeggen dat de snelgroeiende kippenrassen, die de productie domineren, hogere sterftecijfers, kreupelheid en spierziekten hebben dan trager groeiende rassen. Ze roepen de retailers daarom op om over te stappen op langzamer groeiende rassen om het sterftecijfer in te dijken. "Deze cijfers benadrukken de schokkende schaal van lijden en dood in het hart van de Britse kippenindustrie", zegt oprichter van Open Cages, Connor Jackson. Ook de Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals legt de verklaring van het hoge sterftecijfer bij de slechte welzijnsnormen in de moderne kippenproductie.

Snel- versus traaggroeiend

De standaard vleeskip is een witte, snelgroeiende kip. Op 42 dagen tijd groeit deze uit van een 35 gram wegend kuiken tot een slachtrijpe kip van ongeveer 2,5 kilogram. Dagelijks komt deze kip gemiddeld 61 gram aan. De langzamer groeiende rassen komen ongeveer 45 gram per dag aan en bereiken hetzelfde slachtgewicht pas na 57 dagen. De British Poultry Council zegt dat de productie van langzaam groeiende rassen meer voedsel en ruimte vereist, met een grotere impact op het milieu en dat de prijs in de supermarkt van dergelijk kippenvlees aanzienlijk hoger zal zijn. In Nederland liggen sinds dit jaar geen snelgroeiende kippen meer in de winkelrekken. In ons land bereiden onder meer Colruyt, Okay en Delhaize zich voor op een omschakeling naar een aanbod met trager groeiende kippenrassen tegen 2026.

Begin 2017 werd het ‘Better Chicken Commitment’ gelanceerd, ondersteund door dierenwelzijnsorganisaties, om het welzijn van pluimvee in de vleeskuikenproductie te verbeteren tegen 2026. Het impliceert meer ruimte voor de vogels en het gebruik van langzamer groeiende rassen. Sinds de opstart hebben ruim 200 internationale en toonaangevende voedingsbedrijven zich publiekelijk geëngageerd om te voldoen aan de normen van het 'Better Chicken Commitment'.

Welzijnskip op weg naar “nieuwe standaard” bij Colruyt en Okay
Uitgelicht
Supermarktketens Colruyt en Okay letten steeds meer op het dierenwelzijn van hun vleeskippen. Tegen 2026 willen de ketens een aanbod in de rekken dat minstens voldoet aan de n...
2 november 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / The Guardian

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek