Bourgeois wil 1 historische hoeve in Kieldrecht redden

Minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) wil de omwalde hoeve op Oud Arenberg nr.73 in Kieldrecht beschermen. Daardoor zou de geplande sloop van de schuur van de historische hoeve niet doorgaan. De historisch minder belangrijke hoeve op nr. 71 wordt wel gesloopt zoals gepland.
11 maart 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

Minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) wil de omwalde hoeve op Oud Arenberg nr.73 in Kieldrecht beschermen. Daardoor zou de geplande sloop van de schuur van de historische hoeve niet doorgaan. De historisch minder belangrijke hoeve op nr. 71 wordt wel gesloopt zoals gepland. Dat heeft Bourgeois geantwoord op een vraag van Groen!-parlementslid Filip Watteeuw.

Eerdere deze week zijn in Kieldrecht, een deelgemeente van Beveren, de slopingswerken gestart aan twee historische hoeves. De slopingswerken kaderen in de beslissing om een natuurcompensatiegebied te creëren voor de uitbreiding van de haven. De slopingsvergunningen dateren van 2007. Actiecomité Doel 2020 protesteerde tegen de start van de slopingswerken en ook Groen! verzette zich tegen de afbraakwerken.

Vlaams minister bevoegd voor Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois liet de situatie ter plaatse nog eens evalueren en besliste na overleg met collega voor Leefmilieu Joke Schauvliege om de hoeve op nr 71 wel te laten slopen en om de hoeve op nr 73. ("Hof ter Walle") integraal te beschermen omwille van de grote erfgoedwaarde.

Dat betekent dat ook de schuur van de hoeve niet zal gesloopt worden. De hoeve op nr. 71 is volgens Bourgeois eerder van "lokaal belang" en op het vlak van onroerend erfgoed duidelijk minder waardevol dan de hoeve op nr. 73. De sloop van die hoeve kan dus wel doorgaan.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek