Bond Beter Leefmilieu vraagt om hemelwaterheffing

Als het in Vlaanderen heviger regent dan normaal, kan de riolering op verschillende plaatsen al dat regenwater niet verwerken, komen straten blank te staan en lopen kelders onder water. Daarom dringt Bond Beter Leefmilieu bij de Vlaamse overheid aan op een hemelwaterheffing.
12 juli 2012  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:19
Lees meer over:

Als het in Vlaanderen heviger regent dan normaal, kan de riolering op verschillende plaatsen al dat regenwater niet verwerken, komen straten blank te staan en lopen kelders onder water. Daarom dringt Bond Beter Leefmilieu bij de Vlaamse overheid aan op een hemelwaterheffing. Die moet mensen er toe aanzetten om regenwater op te vangen of te laten infiltreren, maar niet rechtstreeks in de riolering te laten lopen.

De grote oppervlakte verhard terrein in Vlaanderen zorgt jaarlijks voor wateroverlast omdat veel regenwater via parkings, opritten, daken en terrassen rechtstreeks in de riool terechtkomt. Bij een hevige bui kan de riool al het water niet slikken.

Bond Beter Leefmilieu gelooft dat een hemelwaterheffing een oplossing kan betekenen. Voor verharde oppervlakten waarvan het regenwater rechtstreeks in de riolering wordt geloosd, zou dan een belasting moeten worden betaald. "De heffing zal mensen er toe aanzetten om regenwater te laten infiltreren in de tuin, meer gebruik te maken van grachten of regenwater op te vangen in een regenwaterput", verklaart Bond Beter Leefmilieu.

Hierdoor moet het regenwater niet worden afgevoerd naar het rioleringsnet, waardoor dat minder wordt belast en het risico op wateroverlast verkleint. De inkomsten van dergelijke heffing kunnen ingezet worden om het verouderde rioleringsnet te onderhouden. De milieuorganisatie wijst de Vlaamse regering op een resolutie uit 2008 van het Vlaams Parlement waarin om zo'n heffing wordt gevraagd.

Bron: BBL-Beleidsbabbel

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek