Boerenprotest: FDF en FJA halen met crowdfunding geld op voor juridische bijstand aan boeren

Boerenbeweging Farmers Defence Force haalt met een crowdfunding geld op om de acties te financieren en juridische bijstand te verlenen aan boeren. De teller staat na zowat twee maanden op bijna 1.800 euro. "Juridische procedures zijn duur en samen staan we sterker", zegt voorzitter Bart Dickens van FDF. Ook het Waalse FJA lanceert een gelijkaardig initiatief.

25 april 2024
Lees meer over:
tractorprotest blokkade

Bij de boerenprotesten in onder meer Postel, Lille en Merksem, kreeg een veertigtal landbouwers een proces-verbaal of een boete voor het gebruik van de snelweg met hun tractor, sluikstorten of brandstichting, zegt Dickens. "Wij zorgen met FDF voor juridische bijstand via een advocaat voor die boeren."

Na ongeveer twee maanden is 1.795 van de beoogde 50.000 euro opgehaald, via 28 donaties tussen 25 en 200 euro. Het geld kan ook worden gebruikt voor eventuele nieuwe acties.

Boetes betalen

Fédération des Jeunes Agriculteurs (FJA) heeft een gelijkaardige crowdfunding op poten gezet. Dat schrijft L'Avenir donderdag.

Voor het gebruik van de snelweg met hun tractor hebben sommige boeren een proces-verbaal en een boete gekregen voor kwaadwillige belemmering van het verkeer. "Op dit moment gaat het om een twintigtal mensen die betrokken zijn", bevestigt Guillaume Van Binst, secretaris-generaal van FJA. "We verwachten ook dat dit aantal zal stijgen. We vinden het oneerlijk dat sommigen een boete krijgen en voor het geheel moet betalen."

Er is een crowdfunding opgezet die al bijna 8.500 euro heeft opgeleverd. Het doel is om de juridische kosten en schade aan enkele tractoren tijdens de demonstraties te betalen. Een eventueel overschot kan worden gebruikt voor toekomstige betogingen.

"Natuurlijk zullen alleen daden die binnen het toepassingsgebied van de door de FJA gecontroleerde acties vallen, door het fonds worden gedekt. Geïsoleerde daden van ordeverstoring en opzettelijke schade worden zeker niet gedekt", zegt Van Binst. De FJA heeft een commissie opgericht om elk geval te beoordelen. Nog geen enkel lid van de landbouworganisatie heeft een dagvaarding ontvangen.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek