Middelkerkse boeren voeren strijd tegen nieuwe verbindingsweg op

nieuws

De aanleg van een nieuwe verbindingsweg tussen Slijpe en Middelkerke heeft veel weerstand opgewekt bij de lokale landbouwers. Zowel Boerenbond als het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) verzetten zich tegen het project, dat volgens hen een grote impact zal hebben op de regio en de landbouwgrond in gevaar brengt. Met een actie bij het West-Vlaamse provinciehuis wilden de landbouwers hun grieven nog eens duidelijk maken aan de provincieraad die zich de komende weken moet buigen over de plannen voor de nieuwe verbindingsweg.

19 maart 2025 Lize Dieltjens
Lees meer over:

Evolutie van het conflict

Het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan ‘Recht Naar Zee’ beoogt een nieuwe verbindingsweg van de rotonde in Slijpe naar de Westendelaan in Middelkerke. Deze weg moet het doorgaande verkeer uit de woonkern halen en de leefbaarheid verbeteren. Bewoners van de Spermaliestraat en Slijpebrug klagen zowel in het toeristische seizoen als daarbuiten over de drukte. De huidige route via de Slijpebrug, een ophaalbrug, veroorzaakt geregeld files en gevaarlijke situaties. Maar het voorstel om de nieuwe weg door het polderlandschap te laten lopen, stuit al sinds 2023 op verzet.

Grote impact op de regio

Ook Luc Boeten, voorzitter van Boerenbond Middelkerke, is gekant tegen de verbindingsweg. "Het project is veel te groot voor wat het probeert op te lossen. We verliezen waardevolle grond en dat maakt het voor ons moeilijk om te accepteren", zegt Boeten. Hij legt uit dat de nieuwe weg niet alleen landbouwgrond versnippert, maar ook enkele boerderijen doorsnijdt, wat de dagelijkse werking van de bedrijven ernstig verstoort. "Er zijn geen opritten voorzien op de nieuwe weg, waardoor er nog meer grond wordt ingenomen voor veldwegen, wat dan weer tot gevolg heeft dat er kilometers moet omgereden worden.”

We verliezen waardevolle grond en boerderijen worden doormidden gesneden

Luc Boeten - Voorzitter Boerenbond Middelkerke

Ook Franky Annys, vertegenwoordiger van ABS, benadrukt dat de impact voor de boeren in de regio groot is. "De weg snijdt vier bedrijven doormidden. Er zijn boeren die veel percelen hebben die nu getroffen worden. Het is echt zwaar voor hen", vertelt Annys. De praktische gevolgen voor de bedrijven kunnen niet worden onderschat. "Als een boer zijn huiskavel verliest, maakt dat een groot verschil. Het kost hem veel moeite om hun bedrijf nog goed draaiende te houden, want een boer op de weg houdt de winst weg.”

Kritiek op inspraak en overleg

De landbouworganisaties zijn ook kritisch over de manier waarop het overleg is verlopen. Boeten vertelt dat ze wel inspraak kregen, maar dat het traject al vastgelegd was. We hebben altijd gesteld dat we geen keuze tussen tracé A, B of C wilden maken. De reden hiervoor is dat alle scenario’s gewoon buiten proportie zijn en buitengewoon veel schade berokkenen aan onze landbouwers. Zelfs de provinciale commissie ruimtelijke ordening was die mening toegedaan. Wij hebben dan ook iedere keer bezwaar ingediend", zegt hij. De politieke druk lijkt een belangrijke rol te spelen. "De beslissing is al genomen, de politiek heeft het al bepaald", aldus Annys. "De druk uit Brussel is zo groot dat het onze enige kans nog is om dit juridisch aan te vechten."

Flankerende maatregelen: een 'doekje voor het bloeden'

Beide organisaties wijzen de flankerende maatregelen die voor het project worden voorgesteld, af. De compensatie van de in te nemen landbouwgrond wordt als onvoldoende ervaren. Boeten zegt: "Enerzijds stellen ze gronden van de voormalige luchtmachtbasis in Koksijde voor, maar dit is puur planmatig onzeker en veel te ver gelegen. Anderzijds vragen we ons af of deze compensatie er effectief zal komen aangezien de militairen hebben beslist er te blijven en zelfs uit te breiden. Dat kan je moeilijk een volwaardige compensatie noemen." Annys voegt daaraan toe: "Ze stellen een grondbank voor, maar dat is geen echte oplossing. De grond is weg, en het is onzeker of de compensatie daadwerkelijk zal plaatsvinden."

Volgens Annys maakt de geplande compensatie via de Vlaams Landmaatschappij de situatie alleen maar ingewikkelder. "De grond wordt opgekocht van boeren in de streek of komt van het OCMW. Dit brengt de landbouwers in een nog onzekerder situatie", zegt hij. Beide vertegenwoordigers wijzen erop dat de voorgestelde maatregelen niet voldoende zijn om de negatieve impact van het project op de regio te verzachten.

Protest aan het provinciehuis

De lokale actiegroep ‘Geen baan door onze polders’ heeft zich vanaf het begin tegen het project verzet. Ze hebben zelf tellingen uitgevoerd en geconstateerd dat de nieuwe weg helemaal niet nodig is. De groep wordt ondersteund door zowel Boerenbond als ABS, die zich ook actief verzetten tegen het project. 

"Dit is een prestigeproject dat geen meerwaarde biedt", zegt Annys. "In plaats van het geld te steken in deze onnodige weg, zou het veel beter besteed zijn aan het verbeteren van bestaande infrastructuur. We willen de open ruimte in Slijpe behouden, zonder dat een nieuwe weg en hoge brug deze doorkruisen."

Deze week werd het dossier op de voorbereidende commissie in de West-Vlaamse provincieraad besproken. Om die reden trokken een 20-tal landbouwers naar het provinciehuis om duidelijk te maken dat de verbindingsweg voor hen onaanvaardbaar zijn. Op 27 maart moet de provincieraad zich uitspreken over het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan. Ook dan zullen de landbouwers aanwezig zijn om hun ongenoegen te uiten.  

“Helft Vlaams grondgebied is visieloos”
Uitgelicht
Vlaanderen bestaat voor 45 procent uit landbouwgrond. Juist? Fout. Hoewel de helft van ons landsdeel planmatig ingekleurd is als landbouwgrond, heeft slechts drie vierde van d...
30 september 2024 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek