Boerenorganisatie ECVC mee op de barricaden in Brussel

De overkoepelende landbouworganisatie European Coordination Via Campesina (ECVC) verwerpt de aanbevelingen van de High Level Expert Group on Milk omtrent de Europese zuivelmarkt. Samen met de Waalse melkveehoudersorganisatie Milk Interest Group gaat ECVC volgende week maandag manifesteren op het Schumanplein in Brussel.
7 juli 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

De overkoepelende landbouworganisatie European Coordination Via Campesina (ECVC) verwerpt de aanbevelingen van de High Level Expert Group on Milk omtrent de Europese zuivelmarkt. Samen met de Waalse melkveehoudersorganisatie Milk Interest Group gaat ECVC volgende week maandag manifesteren op het Schumanplein in Brussel.

De nota van de High Level Expert Group on Milk bevat volgens ECVC geen perspectieven voor de Europese melkveehouders. "Zonder publieke regulering van de melkproductie en -markt, zal er geen duurzame oplossing komen voor de melkcrisis", luidde het op een persconferentie in Brussel.

European Coordination Via Campesina (ECVC) is een overkoepelende landbouworganisatie die de organisaties die behoren tot de European Farmers Coordination verenigd met andere boerenorganisaties in Denemarken, Zwitserland, Italië, Nederland, Spanje, Griekenland en Turkije.

De High Level Group formuleerde half juni een nota met structurele aanbevelingen voor de Europese zuivelmarkt. De experten werden vorig jaar, na een hete herfst vol manifestaties van de melkveehouders op de stoep van de Europese instellingen, samengebracht door toenmalig EU-landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel.

Onder de aanbevelingen van de expertengroep vindt ECVC vooral het voorstel tot het sluiten van contracten tussen melkveehouders en –verwerkers verontrustend. De experten pleiten voor een versterking van formeel uitgeschreven contracten voor de levering van melk. Dat is volgens ECVC gevaarlijk voor kleine producenten omdat ze zich in een zwakke positie bevinden tegenover de melkindustrie. Dat verhoogt het risico op productieconcentratie, luidt het.

De prijs van melk is ondertussen van 20 eurocent per liter tijdens de melkcrisis geklommen tot 25 à 26 eurocent. Volgens ECVC kwam die stijging er niet door een betere regulering maar door de betere conjunctuur en het verdwijnen van productie.

De organisatoren van de betoging hopen op 500 tot 1.000 manifestanten. De betoging is volgende maandag gepland omdat de Raad van Europese ministers van Landbouw dan vergaderd over de conclusies van de High Level Group. Een dag later bespreekt het Europees Parlement de nota.

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek