Boerenbond ontsteld over open brief van Verhofstadt

In een brief aan premier Verhofstadt stelt Boerenbondvoorzitter Devisch ontsteld te zijn over de wijze waarop hij in zijn open brief aan de antiglobalisten, die deze week bekendgemaakt werd, enkele keren uithaalt naar de landbouwsector. Devisch noemt deze beschuldigingen aan het adres van delandbouwproducenten, en meer specifiek de suikerbietplanters,"volkomen onterecht".
28 september 2001  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:52
In een brief aan premier Verhofstadt stelt Boerenbondvoorzitter Devisch ontsteld te zijn over de wijze waarop hij in zijn open brief aan de antiglobalisten, die deze week bekendgemaakt werd, enkele keren uithaalt naar de landbouwsector. Devisch noemt deze beschuldigingen aan het adres van de landbouwproducenten, en meer specifiek de suikerbietplanters, "volkomen onterecht".

"Voor het rijke westen is vrijhandel vanzelfsprekend, maar dan liever niet in producten die de eigen economie kunnen schaden. Geen suiker uit derdewereldlanden...", aldus Verhofstadt. Het verder vrijmaken van de wereldhandel impliceert ondermeer "geen dumping meer van westerse landbouwoverschotten op derdewereldmarkten" en "geen onrechtvaardige uitzonderingen meer voor bananen, rijst of suiker".

"Zelfs wanneer we bezield worden door de beste bedoelingen blijven de belangen van ... de Europese suikerbietboeren ons vaak dierbaarder dan .. het schrale inkomen van arbeiders op suikerrietplantages in Costa Rica", aldus de slotzin van de brief.

"Het zogenaamd dumpen van overschotten is een historisch gegeven", zo reageert Devisch. Er zijn volgens hem thans nagenoeg geen voorbeelden meer van export naar ontwikkelingslanden van landbouwproducten die hier commercieel worden voortgebracht. De EU is volgens hem "nog steeds de meest genereuze importeur van producten uit de armste landen". De invoer van landbouwproducten en voedingswaren uit ontwikkelingslanden is zelfs spectaculair gestegen. Zo voert de EU-landen ruim 1,3 miljoen ton suiker in uit ACS-landen en dit aan dezelfde prijzen die de Europese boeren krijgen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek