Boerenbond lanceert nieuwe verkeersveiligheidscampagne

Met het voorjaarswerk en het goede fiets- en wandelweer voor de boeg, lanceert Boerenbond een nieuwe verkeersveiligheidscampagne. In een sensibiliseringscampagne op Radio 2 roept de landbouworganisatie bestuurders van landbouwvoertuigen en zachte verkeersgebruikers op zich hoffelijk te gedragen als ze elkaar kruisen op smalle plattelandswegen. “Wijk gezamenlijk naar een kant uit zodat de tractor veilig kan passeren”, luidt het advies voor fietsers en wandelaars nog.

4 april 2024  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2024 17:31 Jerom Rozendaal
Lees meer over:
verkeersveiligheidfietsenakker

Door de natte veldomstandigheden laten de voorjaarswerken iets langer op zich wachten dan gewoonlijk. Maar de komende tijd landbouwers zal het ploegen, inzaaien, poten en bemesten dan toch beginnen voor de boeren. Tegelijkertijd zal het mooiere weer ook veel fietsers en wandelaars naar het platteland lokken. “Dit kan mogelijks zorgen voor gevaarlijke verkeerssituaties op onze plattelandswegen”, aldus Boerenbond. Met een radiocampagne op Radio 2 wil de landbouworganisatie hier extra aandacht op vestigen.

Deze campagne kadert in het project ‘Verkeersveiligheid op landelijke wegen’ dat Boerenbond in samenwerking met Vlaams minister voor Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) heeft lopen. “Centraal in dit project staat wederzijds respect. We zijn ervan overtuigd dat we met begrip voor de andere weggebruiker ver komen. Zo helpt het als fietsers beseffen dat landbouwers aan het werk zijn en vanuit hun grote landbouwvoertuigen moeilijk zicht hebben op de baan. Maar tractorbestuurders moeten er zich ook van bewust zijn dat wielertoeristen er graag de vaart inhouden”, zegt Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens.

“In het verkeersveiligheidsbeleid hebben we speciale aandacht voor specifieke doelgroepen, waaronder bestuurders van landbouwvoertuigen. Op bepaalde plaatsen en in specifieke periodes van het jaar, kan de combinatie van landbouwvoertuigen en actieve weggebruikers op smalle landelijke wegen voor conflicten zorgen. Via gerichte sensibilisering proberen we beide groepen te bereiken en roepen we hen op om hoffelijk en respectvol te zijn tegenover elkaar”, aldus minister Peeters. “Naast ongeziene investeringen in veilige en comfortabele fietsinfrastructuur zetten we immers ook in op een echte verkeersveiligheidscultuur.”

verkeersveiligheidfietsen

"Wijk naar één kant uit"

Het radiospotje maakt ons erop attent dat heel wat mensen opnieuw het platteland in trekken én dat landbouwers druk in de weer zijn. Er wordt gevraagd om gezond boerenverstand te gebruiken wanneer de wegen elkaar kruisen. Het spotje bevat ook een concrete tip: Ga samen aan dezelfde kant zodat wij veilig kunnen uitwijken. “Hiermee vragen we aan fietsers en wandelaars, wanneer ze zich in groep verplaatsen, niet op te splitsen langs beide zijden van de rijweg. In plaats daarvan is het veel veiliger om allemaal aan dezelfde kant van de weg te blijven. Tractoren krijgen zo namelijk de ruimte om uit te wijken op een berm, iets wat moeilijk gaat als er zich personen aan weerszijden van de weg bevinden”, klink het.

Het radiospotje loopt gedurende de hele eerste week van de paasvakantie (1-7 april) en wordt gerealiseerd met financiële steun van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid. Boerenbond hoopt op deze manier bij te dragen aan een veilig platteland met begrip voor elkaar zodat men op een fijne manier op het platteland kan samenleven. Vorig jaar figureerden de broers Lampaert – wielrenner Yves en akkerbouwer Jens – in de verkeersveiligheidscampagne. Jens Lampaert gaf eerder deze week in een interview met VILT te kennen dat er af en toe sprake is van onbegrip bij de zachte verkeersgebruikers. “Fietsers willen vaak niet even de moeite nemen om af te stappen voor een landbouwvoertuig”, liet hij optekenen.

Jens Lampaert: “Landbouwers zijn belangrijker dan wielrenners”
Uitgelicht
Als boer staat Jens Lampaert (35) in de schaduw van zijn broer en wielrenner Yves Lampaert, toch op het gebied van aandacht. “Maar een landbouwer is belangrijker dan een wielr...
3 april 2024 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek