Boerenbond dringt aan op heronderhandeling stikstofakkoord

Boerenbond eist dat het stikstofakkoord drastisch wordt bijgestuurd. "Zo niet zullen we juridische stappen nemen", zegt voorzitter Lode Ceyssens in Het Belang van Limburg. Al wil hij in de eerste plaats overleg. “Onze eerste vraag blijft vooral om mee rond tafel te zitten”, aldus Ceyssens die aangeeft dat Boerenbond als grootste Vlaamse landbouworganisatie op dit moment niet wordt uitgenodigd voor overleg door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

4 september 2022  – Laatste update 4 september 2022 13:21
Lees meer over:
lodeceyssensvoorzitterboerenbond-mei2022-1250

In een uitgebreid interview in Het Belang van Limburg geeft Lode Ceyssens, die sinds 1 mei Sonja De Becker opvolgde als voorzitter van Boerenbond, aan dat hij zich niet wil neerleggen bij het stikstofakkoord van de Vlaamse regering. Hij noemt het gesloten akkoord "bedreigend" voor de hele landbouwsector. “Er zijn niet voor niets 19.000 bezwaarschriften ingediend. Dat openbaar onderzoek mag geen windowdressing zijn. Als men toch mordicus blijft verdergaan, dan zullen we juridische stappen nemen”, zegt Ceyssens.

Hij wijst er wel op dat dit het laatste redmiddel zal zijn. In de eerste plaats vraagt de belangenorganisatie die 16.000 Vlaamse land- en tuinbouwers verenigt, om mee rond de tafel te gaan zitten om het akkoord te heronderhandelen. “Het rekenmodel dat gebruikt komt, klopt niet”, aldus Ceyssens. “Daar zijn ze in Nederland ook achter gekomen.” Daarnaast wijst hij erop dat de tussentijdse daling die Vlaanderen tegen 2030 vooropstelt, niet nodig is. “Europa vraagt niks tegen 2030. Het doel is 2050: tegen dan moet onze natuur in goede staat zijn.”

De landbouw is altijd gegroeid binnen het wettelijk kader dat de politiek heeft uitgetekend. Er heeft niemand iets illegaal gedaan

Lode Ceyssens - Voorzitter Boerenbond

De voorzitter wijst er nogmaals op dat de land- en tuinbouwsector bereid is om de verantwoordelijkheid op te nemen voor de stikstofneerslag die landbouw veroorzaakt in de Vlaamse natuurgebieden. “Die is 29,4 procent. Het stikstofprobleem kunnen we niet oplossen door alleen de sector aan te pakken die verantwoordelijk is voor een derde van het probleem. We zullen ook naar andere bronnen moeten kijken.” Dat betekent volgens hem niet dat de landbouw niet bereid is om mee te werken om dat cijfer naar beneden te halen. “Net zoals we dat in het verleden ook al gedaan hebben. Van 1990 tot vandaag heeft de sector zijn stikstofuitstoot al met 56 procent doen dalen.”

Het verwijt van minister Demir dat Boerenbond mee verantwoordelijk is voor de stikstofuitstoot, maakt Ceyssens kwaad. “De landbouw is altijd gegroeid binnen het wettelijk kader dat de politiek heeft uitgetekend. Er heeft niemand iets illegaal gedaan. En welke partijen maakten de laatste decennia de dienst uit? N-VA, cd&v, Open Vld en Vooruit. Dat wij de belangen van de 16.000 land- en tuinbouwers verdedigen, is maar normaal. Wij zijn een belangenorganisatie”, aldus nog de voorzitter.

“Het stikstofakkoord rammelt niet alleen juridisch, maar ook ecologisch”
Uitgelicht
In wat ongeveer de woeligste periode moet zijn die Boerenbond ooit heeft meegemaakt, heeft Lode Ceyssens de fakkel overgenomen van Sonja De Becker. Als kersvers Boerenbondvoor...
13 mei 2022 Lees meer

Bron: Het Belang van Limburg / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek