header.home link

Boer zkt. jobstudent voor perenpluk

13 augustus 2020
Op 17 augustus gaat de perenpluk van start. In een korte periode van een drietal weken worden alle conference-, durondeau- en doyennéperen van de bomen gehaald. Omdat het aantal buitenlandse seizoenarbeiders lager ligt dan normaal door de coronamaatregelen, roepen Landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) en het Departement Landbouw en Visserij jobstudenten op om zich te melden voor de oogst.
Lees meer over:

Jaarlijks voert het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT) labotesten en analyses uit die het beste pluktijdstip van elke peren- en appelvariëteit naar kwaliteit en bewaarbaarheid aangeven. Dit jaar kwam de periode van 17 tot en met 29 augustus uit de test naar voor als ideale startdatum voor de pluk van de conferencepeer, wat iets vroeger is dan normaal door de warme temperaturen. De oogst van de andere perenvariëteiten, zoals durondeau en doyenné, start de week daarop.

“Door de coronacrisis zijn er minder buitenlandse seizoenarbeiders om te helpen bij de oogst, dat was ook al zo in het voorjaar. Het is dus erg belangrijk om op een korte periode zoveel mogelijk plukkers te verzamelen die mee de handen uit de mouwen willen steken voor het oogsten van onze smaakvolle peren”, zegt minister Crevits. “Bovendien is het plukken van peren een technische vaardigheid die een jobstudent of andere werknemer zonder ervaring snel in de vingers kan hebben. Ook zal de perenpluk afgerond zijn tegen het begin van het nieuwe academiejaar. Ideaal dus voor studenten die nog iets willen bijverdienen.”

Een vakantiejob op een bedrijf dat aardbeien, appels, tomaten, sla of ander lekkers teelt is hoe dan ook een onvergetelijke ervaring

Hilde Crevits - Vlaams minister van Landbouw

De perenteelt situeert zich vooral in de regio’s Haspengouw, Hageland en het Waasland, maar ook elders in Vlaanderen zijn er heel wat fruitteeltbedrijven. Geschat wordt dat er de komende weken 2.000 tot 3.000 studenten aan de slag kunnen. Voor hen is er een dubbel quotum voor aantal dagen (130 in plaats van 65) waarop ze als seizoenarbeider kunnen werken.

Geïnteresseerden kunnen perentelers uit de buurt rechtstreeks contacteren of zich aanmelden via de website van VDAB www.helpdeoogst.be. Zo kan VDAB uit die lijst putten als een perenteler plukkers zoekt. Je vindt ook openstaande vacatures bij fruitteeltbedrijven op deze pagina.

Ook jobstudenten die niet in een fruitteeltstreek wonen, zijn meer dan welkom in andere land- of tuinbouwbedrijven. Ook zij zitten volop in de oogst en kunnen nog helpende handen gebruiken. “Een vakantiejob op een bedrijf dat aardbeien, appels, tomaten, sla of ander lekkers teelt is hoe dan ook een onvergetelijke ervaring”, aldus Crevits.

Glabbeek gaat seizoenarbeiders zelf testen op corona

Begin augustus hebben de gouverneurs van Vlaams-Brabant en Limburg beslist dat werkgevers hun buitenlandse seizoenarbeiders afkomstig uit oranje of rode zones zich na aankomst meteen moeten laten testen op het coronavirus. In afwachting van het resultaat moeten deze in quarantaine gaan.

Van seizoenarbeiders uit groene zones moet bij aankomst de temperatuur gemeten worden. Dat dient bij alle werknemers dagelijks te gebeuren. Bij verhoogde temperatuur of ziekteverschijnselen dienen ze meteen een arts te raadplegen. Op het bedrijf worden ze ook tewerkgesteld in vaste bubbels van maximaal tien personen.

De gemeente Glabbeek, die ruim 250 seizoenarbeiders verwacht, heeft ondertussen beslist om de kosten voor de coronatesten op zich te nemen. Omdat het RIZIV deze niet terugbetaalt zouden anders de fruitbedrijven hiervoor moeten opdraaien.

De Glabbeekse maatregel is niet alleen bedoeld ter ondersteuning van de fruitbedrijven. "Door op deze manier te werken hebben we tenminste een volledige controle dat wie tijdelijk in Glabbeek komt werken en verblijven getest is", aldus burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij). Voor het afnemen van de testen werkt Glabbeek samen met het regionaal ziekenhuis van Tienen dat het nodige verplegend personeel levert.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek