header.home link

Boer Steven is de Newbie van 2021

9 oktober 2021

Met een golden oldie – ambachtelijk brood van eigen baktarwe - heeft Steven Van Hyfte (35) de Newbie-award gewonnen. Het was de laatste editie van de Newbie: volgend jaar gaat het Europees project over innovatieve starters en alternatieve verdienmodellen in de landbouw door met ambassadeurs.

Lees meer over:
IMG_20211007_185543

Steven Van Hyfte - Boer Steven – is een akkerbouwer uit Sint-Laureins. Hij is de vierde generatie op het bedrijf en heeft een aantal nieuwe verkoopskanalen opgezet: naast automatenverkoop van aardappelen neemt hij ook wekelijks deel aan een boerenmarkt in Kaprijke, en er is dus de artisanale bakkerij Baab die hij van graan voorziet. De Camp Rémy variëteit zorgt voor een verfijnde en subtiele notige smaak en haalt de nodige eiwitgehaltes met beperkte stikstofgift.

Op zijn bedrijf produceert Steven daarnaast ook aardappelen, graszaad, bieten en vlas. Via zijn instagram-account @boer_steven vertelt hij het brede publiek over de boerenstiel. Met meer dan 1200 volgers kon hij beroep doen op een grote sociale media-achterban die hem met vlag en wimpel de overwinning voor de publieksprijs bezorgden.

Ambassadeurs

Runners-up waren Kris en Ginny Heirbaut uit Temse die hun klassiek melkveebedrijf omgooiden en resoluut voor gesloten kringlopen kozen. Vooral hun innovatieve microalgenkweek in een fotobioreactor sprong in het oog. Ook zij verkopen hun zuivelproducten in korte keten via hun hoevewinkel.  Het podium werd vervolledigd door Gunther en Els Willems die een alpacaboerderij hebben in Sint-Truiden. Naast fokken en beleving verwerken ze ook zelf de wol van hun alpaca’s in een wolspinnerij in hun kelder. Onder het merk Suzanne brengen ze hun eigen kwaliteitsgaren aan de man via gespecialiseerde winkels.

Het is het laatste jaar dat de Newbie-award in de huidige vorm doorgaat. Professor Erik Mathys vertelde dat ook het Europese project dat jonge landbouwstarters met innovatieve ideeën in het zonnetje zet ook zelf op innovatieve wijze zal vervellen. Volgend jaar wordt er meer gewerkt met ambassadeurs. De ambitie van kennisdeling en het opbouwen van een netwerk voor de jonge ondernemers blijft zo wel in een nieuwe vorm bestaan.

Eerdere laureaten waren boer Olivier met zijn Salers-koeien en kippenmobiel, Pachagreens met hun microgroenten en Maïsterplan met hun Dams Maïsdoolhof.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek