Bloem tegen dementie als alternatief voor cocaboeren?
nieuwsSproeivliegtuigen met hardnekkige chemicaliën hebben al fameuze schade aangebracht aan de landbouwgronden in de zuidelijke Colombiaanse departementen Putumayo en Nariño. Officieel is nu 97 procent van de cocateelt uitgeroeid, al blijft het de vraag hoeveel hectaren intussen elders weer zijn ingezaaid.
Voor de alternatieve productenvan de kleine campesinos zoals kip, ananas en bloemen zijn nog geen geïnteresseerde opkopers gevonden. Het gebied is onveilig door de activiteiten van de marxisitische guerillabeweging Farc. Ook aan degelijke wegen en een afzetmarkt ontbreekt het. Komt daarbij dat voedsel importeren in Colombia goedkoper geworden is dan het zelf produceren. Dus vindt alleen nog de drugsmaffia, in samenwerking met guerilla en/of doodseskaders, de weg naar de kleine boer.
De nieuwe ontdekking van professor Cabezas zou beterschap kunnen brengen. Hij heeft de potentie onderzocht van de caliphruriasubedentata, een narcis- en sneeuwklokjesvariant die heel makkelijk groeit in de Zuid-Colombiaanse hooglanden. Tot hiertoe was de 'varita' enkel als sierplant gekend. Dat de varita bestanddelen bevat die de ontwikkeling van alzheimer kunnen afremmen, wist niemand.
Na 12 jaar onderzoek heeft professor Cabezas een extractieprocédé ontworpen. "Nu zoeken we naar een geschikte teeltformule, zonder gebruik van pesticiden". Want bestrijdingsmiddelen zijn ze in de regio beu na de talloze overtochten van sproeivliegtuigen met roundup en glyfosfaat. "Uit onderzoek van onze economen blijkt dat een halve hectare varita al winstgevend kan zijn", klinkt Cabezas niettemin hoopvol.
Het obstakel bij uitstek is geld. De professor droomt van een pilootfabriek die de oogst wil commercialiseren. Maar de kas van het nationale wetenschapsfonds is zo goed als leeg. Ook bij Janssen Pharmaceutica worden ze niet wild van de idee. "Ook voor de productie van onze alzheimer-remmer Reminyl werd in eerste instantie beroep gedaan op plantenextracten", legt medisch directeur De la Porte uit. "Tegenwoordig wordt die molecule echter scheikundig gesynthetiseerd. Reminyl aanmaken op basis van natuurlijke bestanddelen is stukken moeilijker".
Volgens professor Cabezas kan een een plaatselijk geproduceerde, goedkope alzheimer-remmer alvast talloze Colombianen een beter leven bezorgen. "Nu kost zo'n geneesmiddel iets van een dollar per microgram. In een land als Colombia kunnen hulpbehoevenden dat heel vaak niet opbrengen".
Lees ook: geVILT: Kleine Andesboeren hebben buik vol van vrijhandel
Bron: De Morgen